В Україні хочуть ввести штрафи за перевезення дітей без автокрісел

5838 0
Також пропонується підвищити штрафи за непристебнуті ремені безпеки.
ілюстративне фото: Вікна

ілюстративне фото: Вікна

У березні до Парламенту подали два законопроекти щодо посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, повідомляє «Новое время».

Зокрема, законопроект №10130 пропонує запровадити штрафи за порушення правил перевезення дітей. Перш за все, йдеться про необхідність використовувати дитячі автокрісла. У правилах дорожнього руху прописано, що дітей до 12 років (або зростом до 145 см) заборонено перевозити в авто з ременями безпеки, але без використання спецзасобів, які дозволяють пристебнути дитину, тобто без автокрісел чи спеціального бустера. Проте досі за порушення цієї норми не штрафували.

Документ пропонує ввести штраф у розмірі 510 грн, а при повторному затриманні впродовж року — 850 грн. У пояснювальній записці йдеться, що в Україні дитячими автокріслами користуються лише для 12% дітей віком до 6 років, тоді як у Німеччині, Польщі, Чехії та Естонії цей показник становить понад 90%.

Читайте також: Фара на лобі. Чому взаємна повага не менш важлива, ніж дотримання ПДР

Крім того, нові штрафи стосуватимуться також заборони перевозити дітей до 16 років у кузові вантажівок, а організованих груп дітей — у темний час доби.

Натомість законопроект №10131 пропонує збільшити штрафи за непристебнуті паски безпеки та відсутність мотошолома. Зараз штраф за такі порушення становить 51 грн, а підвищити його хочуть у 10 разів — до 510 грн.

Додамо, що це вже не перший законопроект, який пропонує посилити відповідальність за ігнорування пасків безпеки. Попередній документ пропонував збільшити штрафи до 850 грн як за непристебнутих водіїв, так і за пасажирів, проте Верховна Рада не підтримала його у другому читанні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!