В Україні хочуть запровадити накопичувальну пенсійну систему

1873 0
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2767, що передбачає запровадження накопичувальної системи загальнодержавного обов’язкового пенсійного страхування. Поки що у Верховній Раді цей законопроект не включили на розгляд у порядок денний.

Про це розповіла під час прес-конференції, що відбулася у Львові, начальник головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Галина Недзельська. За її словами, нова система пенсійного забезпечення передбачає, що пенсії будуть виплачувати з трьох джерел: солідарного, накопичувального, державного.

«З 1 січня 2017 року передбачається запровадження накопичувальної системи. Обов’язкову участь в ній будуть брати особи, яким на день введення Закону, тобто 1 січня 2017 року, не виповниться 35 років. Особи до 55 років будуть брати участь в накопичувальній системі на добровільних засадах. Розмір внеску до накопичувальної системи у перший рік буде становити 2 відсотка від заробітку кожного працівника, з кожним наступним роком на один відсоток він буде збільшуватися, до 2022 року досягне 5% і далі становитиме 7%. При цьому роботодавець буде менше платити на 1%. «Для прикладу, візьмемо бюджетну установу, яка зараз нараховує і сплачує 36,3% то у 2022 році ця установа буде нараховувати 31,3%», – сказала Галина Недзельська.

Вона розповіла, що передбачається запровадження з 1 січня 2016 року професійної накопичувальної системи. «В законопроекті передбачено 5 категорій осіб, які будуть брати участь у цій професійній системі: особи, які працюють за списком №1; особи, які працюють за списком №2; особи, які мають право на пенсію за вислугу років – працівники освіти, охорони здоров’я; жінки – трактористи, машиністи тощо; державні службовці та прирівняні до них особи», – зазначила Недзельська.

За її словами, на сьогодні діючий порядок відшкодування пільгових пенсій полягає в тому, якщо людина, наприклад, пропрацювала на пільгових умовах за списком №2, то їй призначають пенсію на 5 років швидше, ніж до досягнення пенсійного віку. Начальник головного управління Пенсійного фонду у Львівській області пояснила, що за цей період (5 років) підприємство, на якому особа працювала в шкідливих умовах праці, відшкодовує Пенсійному фонду кошти.

«Новим законопроектом передбачається, що роботодавцю буде збільшений відсоток сплати страхового внеску на певну суму, залежно від шкідливості умов праці. Причому, він буде платити підвищений відсоток лише за тих працівників, які на даний момент, працюють на підприємстві. Якщо людина відмовиться, то значить, що підприємство платити не буде. Тому цей законопроект стимулює роботодавців покращувати умови праці», – уточнила вона.

Також цим законопроектом пропонують звільнити солідарну пенсійну систему від невластивих їй виплат, – сказала Недзельська, – йдеться про доплати до прожиткового мінімуму. Вона повідомила, що в Україні є близько 7 млн пенсіонерів, яким здійснюють щомісячну доплату до прожиткового мінімуму – майже 2,8 млрд. «Якщо згідно із заробітком і стажем людині призначено, скажімо, пенсію 500 грн, а згідно з діючим законодавством виплата проводиться не менше ніж 949 грн, то людині доплачують з Пенсійного фонду 449 грн. Згідно з цим законопроектом пропонують такі доплати перекласти на державний бюджет. Також законопроектом передбачено, що всі пенсії будуть призначати за єдиним принципом, – спеціальних пенсій не буде. Якщо взяти Львівську область, де загальна кількість пенсіонерів становить 710 тисяч, то кількість тих, які отримують пенсії за спецзаконом складає 10200 пенсіонерів (1,4% від загальної кількості пенсіонерів)», – розповіла Галина Недзельська.

Вона сказала, що органи Пенсійного фонду на даний момент забезпечують своєчасну і в повному обсязі виплату пенсій. У Львівській області місячна потреба у фінансуванні пенсій складає 1 млрд 56 грн. «Червневих пенсій ми вже профінансували на 690 тисяч, або 65,4%. Плануємо завершити фінансування в установлені законом терміни», – зазначила Недзельська.

Джерело: IA ZIK


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!