В Україні хочуть запровадити нову модель іспитів на водійські права

2662 0
Планується, що сучасні технології допоможуть усунути людський фактор та зменшити корупційні ризики.
Фото: instruktor-minsk.by

Фото: instruktor-minsk.by

Експерти ініціативи «Разом проти корупції» пропонують впровадити в Україні нову модель іспитів на водійські права. Пропозицію напрацювали спільно з ГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини» за допомогою ІТ-фахівців та спеціалістів Головного сервісного центру МВС. Про це повідомляє Український кризовий медіа-центр.

Менеджер проектів ініціативи «Разом проти корупції» Олеся Архіпська каже, що головна ідея зміни в тому, що водій сам «веде» себе від початку до кінця складання іспиту і усунути можливість вимагання в нього хабаря. Вона додає, що аналітики ініціативи підрахували, що тіньовий ринок «спрощення» процедури отримання прав майбутніми водіями може досягати 17,5 млн доларів – адже найменша вартість «підстраховки» становить 100 доларів.

Читайте також: Чи можна у Львові здати на водійські права без хабара?

«Ми бачимо синтез автошкіл і тих, хто безпосередньо видає водійські посвідчення», – кажуть експерти.

Тому, наголошують вони, усе, що можна робити автоматично, потрібно передати в управління ІТ.

Перший крок до нової системи – запис на іспит через особистий електронний кабінет без посередництва автошкіл, що запрацював у грудні 2018 року.

Друга пропозиція фахівців – ідентифікація людини, яка приходить на іспит, за допомогою технології сканування обличчя, що має бути додатком до пред’явлення паспорта. Це має робитись за допомогою мобільного додатка, що, окрім ідентифікації, має визначити маршрут для екзаменаційної поїздки та критерії оцінювання. Ініціатори ідеї кажуть, що додаток вже розробили, у майбутньому його можна доповнювати новими функціями. Також вони наголошують на необхідності аудіо- та відеофіксації іспиту.

Інфографіка: Український кризовий медіа-центр

Читайте також: Як отримати водійські права вперше. Онлайн-помічник від МВС

Повний запуск моделі на рівні всієї країни можливо реалізувати за 4-5 років. Окрім напрацювань, потрібні деякі зміни у законодавство.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!