В Україні хочуть запровадити ще один різновид тестування на коронавірус – ІФА-тести

3042 0
Ці тести визначають наявність імунітету до covid-19.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Керівник МОЗ України Максим Степанов під час щоденного брифінгу повідомив, що цього тижня відбудуться консультації з експертами ВООЗ та вченими Національної академії медичних наук України щодо використання в Україні тестів, які визначають наявність антитіл на новий коронавірус за допомогою імуноферментного аналізу (ІФА-тести).

«ІФА-тести виявляють антитіла в крові людини, яка вже перехворіла. Приклад інших подібних захворювань говорить, що якщо у людини є антитіла, то вона вже має імунітет і не є вразливою», – сказав Максим Степанов.

Читайте також: Чи варто бігти в аптеку за швидким тестом на коронавірус

За його словами, ідеться про ІФА-тести від українського виробника, якщо вони відповідатимуть стандартам.

«Ми ретельно вивчаємо це питання. Цього тижня у нас будуть відповідні консультації про те, у який саме спосіб ми будемо використовувати ІФА-тести і для яких потреб. Тому що золотим стандартом у виявленні covid-19 є ПЛР-аналіз. Думаю, з ІФА-тестами визначимось цього тижня», – сказав міністр.

Раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко сказав, що через інкубаційний період ПЛР-тести не завжди можуть показати захворювання, тож тут можуть допомогти ІФА-тести. Хоча точних даних немає, але ідеться про те, що імунітет до коронавірусу може зберігатись протягом трьох місяців, каже Віктор Ляшко.

Щодо ПЛР-тестів від українського виробника, то вже закуплено 4,5 тис. тест-систем, що дозволяють зробити 450 тис. аналізів, а сьогодні виробник має передати ще 1,6 тис. тест-систем.

«Зараз тестуємо до 6 тисяч громадян на добу. Хочемо наростити цей показник до 8-10 тисяч, щоб мати реальну картину і контролювати ситуацію», – сказав Максим Степанов.

Читайте також: На covid-19 захворіли 16 медпрацівників Центру легеневого здоров'я

Він додав, що ПЛР-тести від українського виробника пройшли усі експертизи та відповідають світовим стандартам щодо якості і точності, тож у МОЗ планують закуповувати їх і надалі.

Додамо, станом на ранок 27 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9009 випадків захворювання на covid-19.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!