Як в Україні хочуть збільшити кількість донорської крові

1573 0
Відповідну стратегію сьогодні ухвалив уряд.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Сьогодні, 20 лютого, уряд ухвалив Стратегію розвитку національної системи крові. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє в.о. міністрки з охорони здоров’я України Уляна Супрун.

За її словами, Україна має мінімум ресурсів донорської крові і досить неефективно її реалізовує. Кількість донацій донорської крові на рік має бути не менше 1,3 мільйона. Втім, в Україні за 2017-ий рік відбулася тільки 571 тисяча донацій, що в 2, 5 рази менше норми.

Читайте також: Як розпізнати інфаркт та надати першу допомогу. Інфографіка

Однієї з основних причин такої ситуації в МОЗ називають відсутність координації між регіонами. Наприклад, в одній з областей може бути надлишок доз еритроцитів, плазми та тромбоцитів, а в іншій – їх катастрофічно не вистачатиме. Через відсутність комунікації, такі компоненти зачасту просто викидають.

Аби змінити цю ситуацію, в Україні створять трирівневу систему крові: на національному, регіональному та госпітальному рівнях. На національному рівні системою крові управлятиме Трансфузіологічний центр, на регіональному – заготовляти, тестувати, переробляти, зберігати, розподіляти донорську кров та її компоненти будуть центри крові, а на госпітальному – банки крові у складі закладів охорони здоров’я.

Читайте також: Чотири найпоширеніші міфи про хірургію. Чому операція – насправді не страшно

Розвиток системи крові базуватиметься на безоплатному добровільному донорстві крові, як це відбувається в усьому світі. Також планують запровадити єдиний реєстр донорів, а контролювати компоненти крові будуть через електронну систему, до якої залучать медзаклади та установи системи крові.

Фінансування проекту оцінюється у близько 6,5 мільярдів гривень до 2022 року. Кошти виділятимуть з державного та місцевих бюджетів, а також з коштів міжнародних партнерів та через фінансування шляхом механізмів державно-приватного партнерства.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!