В Україні є близько 5 тисяч вакантних лікарських посад. Кого бракує

8936 0
А в медичних вишах – недобір.
фото: santiamhospital.org

фото: santiamhospital.org

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час щоденного брифінгу розповів, що в Україні сьогодні є вакантними близько 5 тисяч лікарських посад, а медуніверситети – мають недобір студентів.

«За результатами вступної кампанії 2019 року (зараз кампанія триває) заклади освіти, підпорядковані МОЗ, не виконали плану набору на навчання на майже тисячу місць. Це багато. Сьогодні неукомплектованими залишаються близько 5 тисяч лікарських посад. Найбільша проблема зі спеціальностями медико-профілактичного профілю: бракує інфекціоністів, епідеміологів, вірусологів. Є також проблема з педіатрами», – сказав Максим Степанов.

Читайте також: Нема лікарів від Бога або Як реформа медосвіти зачепить кожного з нас

Міністр вважає, що проблема полягає у престижності професії та в оплаті праці медичних працівників. Він укотре нагадав, що зарплату медикам піднімуть із 1 вересня, а потім – із 1 січня.

За його словами, у підпорядкуванні МОЗ є 17 закладів освіти – 14 університетів і три академії післядипломної освіти. В Україні є 52 тис. 303 студентів-медиків, 13 358 – інтернів, а 58 491 лікар підвищують кваліфікацію.

«Дуже важливо, щоб наші лікарі були високоякісно підготовлені. Саме тому ми починаємо говорити про медичну освіту – як зробити так, щоб наша медична освіта відповідала найкращим світовим та європейським критеріям, щоб ми отримували високопрофесійних лікарів, бо це впливає на якість медичної допомоги і на наше життя», – сказав Максим Степанов.

Читайте також: Чиясь кровиночка не змогла скласти іспит? МОЗ хоче знизити прохідний бал для студентів-медиків

Нагадаємо, що раніше в МОЗ запропонували знизити прохідний бал на підсумкових іспитах «Крок» для студентів-медиків. Також ішлося про зниження мінімального балу ЗНО для вступу у медуніверситети на спеціальності за напрямком «педіатрія» та «медико-профілактична справа» до 130, що є «трійкою».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!