В Україні кількість шахрайських сайтів зросла в 4,5 раза. Як захиститися?

2921 0
У 2016-му році в Інтернеті знайшли 174 «фішингових» веб-ресурси, що ошукують людей, які платять за неіснуючу послугу банківської картки та самі надають шахраям свої реквізити. Пропонуємо декілька порад щодо того, як визначити, чи безпечним є той чи інший сайт.
Фото: baomoi.com

Фото: baomoi.com

«Фішингові» сайти імітують сервіси для поповнення мобільного телефону чи переказу коштів, презентують нереальні «нові» платіжні сервіси, маскуються під вже відомі користувачам бренди й організації («Портмоне», «Укрпошта», банки), - інформує  Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем "ЕМА".

За стастикою ЕМА, у 2015-му році таких веб-ресурсів було 38, а минулого року вдалося викрити 174. Шахраї прагнуть дізнатися реквізити картки (номер, термін дії, код CVV2/CVС2 тощо), тому навіть якщо операція була не здійснена, вони все одно отримують своє.

Щоб не «потрапитина гачок» шахраїв, фахівці радять запам’ятати ознаки «фішингового» сайта:

Відсутність репутації – пошукайте інформацію та відгуки про сервіс. Якщо їх нема – це перший сигнал про можливий обман.

Перший не означає легітимний – такі сайти часто використовують рекламу, щоб опинитися першими у списку пошуковика. Тому не варто використовувати найперший ресурс, що вдалося знайти.

Помилки в контенті – перевірте відповідність назви на картинці до адресного рядка, показники лічильника платежів тощо.

Неграмотне оформлення – якщо є помилки в тексті, це може свідчити про те, що розробник не піклується про репутацію. А це, в свою чергу, дає підстави підозрювати шахрайство.

Неофіційний представник – обов’язково перевіряйте, чи ви знайшли саме сайт компанії. Для цього в пошуковику вводьте – «офіційний сайт / назва компанії». Перевірені ресурси варто зберігати в закладках.

Іноземний домен – українські сайти для платежів набагато надійніші. Перевірте, чи є в адресі позначка «ua».

Відсутність безпечного з’єднання – на сторінках оплати, переказу чи поповнення обов’язково має бути позначка https , а не – http .

Окрім того, варто скористатися безкоштовними сервісами для виявляення шахрайського веб-ресурсу: Чорний список на сторінції Асоціації ЕМА та STOP FRAUD на сайті Кіберполіції України.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!