В Україні при проектуванні багатоповерхівок контролюватимуть концентрацію вітру

2355 0
Норму зафіксували у новому ДБН «Висотні будинки і комплекси», який вже затвердили і опублікують найближчим часом.
Ілюстративне фото: l-kvartal.com.ua

Ілюстративне фото: l-kvartal.com.ua

В Україні контролюватимуть висотність кварталів через контроль концентрації вітру в них. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні запрацювала карта сейсмічного районування. Що це означає

Визначати концентрацію вітру планують завдяки аеродинамічним випробуванням. Це обов’язковий аеродинамічний обдув не тільки моделі нового висотного будинку, а й навколишніх будівель і споруд.

Норму зафіксували у новому ДБН «Висотні будинки і комплекси», який вже затвердили і опублікують найближчим часом.

«Коли у забудові зводить новий висотний будинок, то концентрація вітрових потоків значно підвищується. Велика швидкість вітру може негативно впливати на навколишні будівлі і людей, спричиняти потужні вихорі і цим ускладнювати навіть рух пересічних перехожих. Крім того, через такий сильний вітер може порушуватися робота вентиляції і системи опалення у навколишніх будинках», – вважає Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні планують будувати дороги із синтетичних матеріалів

Зміни дозволять контролювати пориви вітру, які можуть виникати у кварталі чи мікрорайоні внаслідок нового висотного будівництва й за необхідності зменшувати їх ще на етапі проектування. Це можливо, якщо встановити спеціальне покриття на фасаді, яке гальмуватиме значні вітрові потоки. До прикладу на фасаді одного з будинків у Гонконзі становили спеціальні частинки, які нагадують луску і дозволяють гасити сильний вітер.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!