В Україні кожному новонародженому робитимуть скринінг на генетичні хвороби

2078 0
Розширять перелік цих захворювань з 4 до 21.
Фото: mama.ua

Фото: mama.ua

Міністерство охорони здоров'я запровадить неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань. Про це на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна» сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Ми запроваджуємо певні скринінгові речі, розпочинаємо з неонатального скринінгу. Тобто кожен новонароджений сьогодні піддаватиметься скринінгу на генетичні захворювання. Ми розширяємо перелік цих захворювань з 4, які у нас були, до 21. Ми рухатимемося до того, щоб виявляти вчасно генетичні захворювання, орфанні захворювання, формуємо реєстр цих захворювань і зробимо все можливе, щоб держава забезпечила медикаментозну корекцію цих захворювань на перших етапах життя», –  сказав Ляшко.

Читайте також: У львівському ОХМАТДИТі хочуть відкрити кімнату відпочинку для медиків Сovid-відділення

Окрім цього, як він додав, буде запроважено сімейний скринінг, коли пари, плануючи народження дитини, можуть пройти певні дослідження і оцінити ризики виникнення генетично зумовлених захворювань .

Міністр наголосив, що в стратегії розвитку людського капіталу, яка була затверджена указом Президента в червні цього року, окремий розділ присвячений здоровому дитинству. Так, увага буде приділятися малюковій смертності, якості медичної допомоги з народження і ще в період вагітності матері.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!