В Україні майже мільйон людей одужали від раку. Як вберегтись від хвороби

3439 0
Під час ремісії може виникнути нова пухлина або інші хвороби, якщо не дотримуватись певних правил.
ілюстративне фото: thedoctorweighsin.com

ілюстративне фото: thedoctorweighsin.com

В Україні на обліку перебуває майже мільйон людей, які успішно пройшли лікування раку та перебувають у стадії ремісії. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я України.

Водночас, кажуть в ЦГЗ, Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань.

«У тих, хто поборов онкозахворювання, є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу. Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і покращити якість життя, слід дотримуватися правил здорового харчуванню, фізичної активності та уважно слідкувати за станом здоров’я», – кажуть у Центрі громадського здоров'я.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Також, додають у ЦГЗ, потрібно регулярно відвідувати свого лікаря та відверто розповідати йому про все, що непокоїть і нові симптоми або біль, втому чи безсоння. Лікар також має знати, які ліки чи вітаміни приймає людина.

«Надмірна вага збільшує ризик рецидиву. Проконсультуйтесь з лікарем щодо продуктів, які слід їсти. Експерти рекомендують: фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів із високим ступенем переробки та червоного м'яса. Обмежте споживання фаст-фудів та іншої їжі із високим вмістом жиру, крохмалю або цукру», – нагадують у ЦГЗ.
Окрім того, відмова від куріння може зменшити ризик захворіти на рак на 70%, кажуть фахівці Центру, а вживання алкоголю – збільшує ризик рецидиву.

Нагадаємо, у Львові збирають кошти на унікальну операцію Ірині Филипчук, яка хвора на лімфому Ходжкіна.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!