В Україні можуть по-новому оподатковувати зарплату. Переваги і недоліки

11044 1
Серед пунктів податкової реформи, запропонованої урядом України, є зміна оподаткування заробітної платні. Для обговорення пропонують два варіанти, які передбачають високу ставку податку на мінімальну зарплату та нижчий відсоток – при зарплаті вищій за мінімальну. Водночас економісти вважають, що реалізація такої ідеї може посилити тінізацію економіку. Tvoemisto.tv дізналось, які наслідки для українців та економіки можуть мати такі зміни.
Фото: telegraf.com.ua

Фото: telegraf.com.ua

«Всі знають, що левова частка заробітних плат в Україні виплачується «в конвертах». Тіньова економіка, тіньові зарплати, а потім – відсутність пенсій, соціальних пільг і допомог. Так само й відсутність коштів в державному бюджеті. Ми пропонуємо на обговорення два варіанти», – пише у себе на Facebook прем’єр-міністр України Арсенія Яценюк.

Перший варіант: встановити фіксовану плату будь-якому працюючому з мінімальної зарплатні, яка складатиме 41%. Все, що вище мінімальної зарплатні, оподатковувати у розмірі 15%.

«Майже трьохкратне зменшення єдиного соціального внеску. Це є одна модель. Інша: ми ставимо оподаткування мінімальної заробітної платні в розмірі 37%, але оподатковуємо на 19% суми, вищі від мінімальної зарплатні», – пропонує Яценюк.

Він пояснює ці показники так: «Ми взяли середній розмір зарплатні, який є в Україні, – три мінімальні заробітні платні, тобто 3 650 грн. За діючим порядком загальна сума платежів до бюджету складає 2 162 гривні, тобто, 1 467 грн – це єдиний соціальний внесок і 527 грн – це податок на доходи фізичних осіб. За моделлю, яку пропонує уряд, з 3 650 грн платежі до бюджету за першою і за другою моделлю зменшуються практично на 700 гривень. А це, відповідно, означає збільшення на 700 гривень доходів простих громадян».

Читайте також: Які податки уряд пропонує скасувати в Україні?

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Павло Шеремета вважає, що системні реформи передбачають і податкову реформу.

«Ми як держава конкуруємо за бізнес, за інвестиції, за людей. Проте наразі в Україні податкове навантаження на заробітну плату є абсолютно неконкурентним. Ми маємо 55 % податків (ПДФО та ЄСВ), в той час як середній показник в Європі – 36 %. Кожна країна бореться за інвестиції, але для багатьох країн це не так критично, як для нас. Відповідно, для того, щоб залучити інвестиції, ми повинні запропонувати кращі умови. Я вважаю, що податкове навантаження на заробітну плату має, як мінімум, відповідати середньому європейському рівню, тому ми пропонуємо суттєве скорочення єдиного соціального внеску на ті суми заробітної плати, що перевищують її мінімальний рівень. Також, пропонується введення прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб, де рівень ставки буде залежати від суми заробітної плати», – заявив Павло Шеремета.

Водночас голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що ініціатива уряду несе в собі загрозу посилення тінізації економіки.

«Йдеться про вищі ставки податку, а відтак багатьом буде вигідно працювати повністю нелегально. Доходи до бюджету будуть на рівні кількох мільярдів. Тобто ефект від реалізації такої пропозиції буде мінімальний, але зросте ризик збільшення «чорної» зарплати», – сказав Андрій Новак у коментарі tvoemisto.tv.


Читайте також:
12 Серпня, 2014 23:39
вася податкуй не податкуй------всеравно получишь Х""""....Я ценюк браво------за пол года развалить экономику страны...уничтожить войной города и свой народ....МОЛОДЕЙ-----НЕТ УКРАИНЫ!!!!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!