В Україні можуть щоквартально змінювати ціну на газ: деталі

2895 0
Уряд України допускає щоквартальний перегляд регульованих роздрібних цін на природний газ за наявності відповідних чинників.
фото: thekievtimes.ua

фото: thekievtimes.ua

Про це зазначено в його постанові №315 від 27 квітня про відповідність цін на природний газ для побутових споживачів і виробників теплової енергії рівню цін імпорту газу з Європи, – повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Встановити, що в разі зміни чинників, які суттєво впливають на рівень регульованих роздрібних цін на природний газ,.. вказані роздрібні ціни можуть переглядатися щокварталу", - зазначено в документі.

Згідно з ним основною зміною формули розрахунку роздрібної ціни стала прив'язка гуртової ціни до ціни імпортованого природного газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG).

Читайте також: Ціна на газ для українців: єдиний тариф та без соціальної норми

Серед інших змінних - курси гривні до долара і долара до євро, прогнозована вартість транспортування газу від хабу NCG до Словаччини і потім до західного кордону з Україною.

Уряд у пояснювальній записці зазначає, що ця формула вивела на гуртову ціну з 1 травня на рівні 4,942 грн за 1 тис. куб. м.

Як повідомлялося, цим самим документом з 1 травня 2016 року гранична роздрібна ціна газу для побутових споживачів встановлена на рівні 6,879 тис. грн за 1 тис. куб. м (з урахуванням тарифів на транспортування, зборів і ПДВ), для виробників теплової енергії - 6,81 тис. грн за 1 тис. куб. м (з урахуванням тарифів на транспортування і ПДВ).

Окрім того постанова збільшує ціну купівлі "Нафтогазом України" газу, видобутого його дочірнім ПАТ "Укргазвидобування", майже в 3,1 раза - з 1,59 тис. грн до 4,849 тис. грн (без ПДВ) за 1 тис. куб. м, встановлюючи цю ціну на період з травня 2016 року по 31 березня 2017 року.

 Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!