Політична реклама

В Україні можуть суттєво зменшити податки

1742 0
Уряд планує внести до Верховної ради законопроекти про зниження ставки єдиного соціального внеску до 15% і розширення шкали прогресивного податку на доходи фізосіб із зниженням мінімальної ставки до 10%. Про це повідомив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

 

"З метою ліквідації умов для існування тіньового сектора економіки і перенесення податкового навантаження на більш платоспроможну категорію громадян планується зниження нарахувань на фонд оплати праці шляхом суттєвого зменшення ставки ЄСВ", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Бізнес", повідомляє Економічна правда.

В даний час ставка ЄСВ, яку сплачує роботодавець складає від 34,7% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва, крім того ще від 2,6% до 3,6% утримується безпосередньо із працівника.

Нагадаємо, в Україні тривалий час діяла п'ятиступінчата шкала прибуткового податку від 10% до 40%, при цьому ставка в 40% застосовувалася до сум понад 1,7 тис гривень. З 2004 року була введена єдина ставка податку: перші три роки вона становила 13%, потім була збільшена до 15%.

Податковий кодекс з 2011 року підвищив для доходів, що перевищують 10 мінімальних зарплат (близько 11,5 тис гривень в місяць), ставку податку до 17%. При цьому доходи понад 17 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (19,5 тис гривень) не обкладаються ЄСВ.

Арбузов вважає, що доцільно збільшити кількість ступенів шкали прогресивного податку на доходи фізосіб, підвищивши ставку для найзаможніших громадян.

Він уточнив, що розробка цих законопроектів почалася ще в минулому році, і зараз новий склад уряду разом із представниками бізнесу та громадських організацій їх активно допрацьовує.

За словами першого віце-прем'єра, в якості джерел компенсації недонадходжень розглядається ревізія неефективних податкових пільг, здійснення більш щільного контролю над трансфертним ціноутворенням.

"Посприяють "компенсації" і результати боротьби з тіньовим сектором економіки за допомогою впровадження спрощеної форми непрямого оподаткування", - додав Арбузов.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!