В Україні на швидкій працюватимуть парамедики та екстрені медичні техніки

3601 0
До 2025 року фельдшери і медсестри мають перевчитись.
ілюстративне фото: 5 канал

ілюстративне фото: 5 канал

Учора, 21 серпня, Кабінет міністрів вніс зміни до положення про бригаду екстреної меддопомоги – їхній склад до 2025 року зміниться. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

З 2025 року бригади екстреної меддопомоги («швидкої») складатимуться з парамедиків та екстрених медичних техніків. До того часу триватиме перехідний період, упродовж якого паралельно працюватимуть також лікарські та фельдшерські бригади.

Читайте також: «Обріжте мені нігті». Що заважає розвиватись швидкій допомозі Львова

Парамедик і екстрений медичний технік – це буде базовий склад бригади ЕМД. До підсилення, кажуть в МОЗ, надалі залучатимуться лікарі медицини невідкладних станів.

Отже, до 2025 року всі фельдшери з медицини невідкладних станів і медичні сестри, які зараз працюють в бригадах ЕМД, мають пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик». Парамедик – це фахівець, який надає широкий спектр рятувальних медичних послуг за сучасними стандартами на догоспітальному етапі й своєчасно транспортує постраждалого до лікарні. 

Водії «швидкої», у свою чергу, до 2025 року мають перенавчитися і отримати кваліфікацію «екстрений медичний технік». Екстрений медичний технік – це людина без медичної освіти, але зі спеціалізованою підготовкою. Вони допомагають лікарям та парамедикам у наданні професійної медичної допомоги пацієнту.

Читайте також: Як розпізнати інфаркт та надати першу допомогу. Інфографіка

Окрім того, за рішенням керівника центру ЕМД до бригади зможуть також долучатися додаткові медичні працівники служби, а також стажер, студент, який проходить виробничу практику, лікар-інтерн, лікар-резидент або інша особа, яка успішно пройшла підготовку з домедичної допомоги та отримала підтверджуючий документ.

Як раніше у коментарі Tvoemisto.tv розповідав заступник гендиректора Львівського ЦЕМД Ярема Качмар, у Центрі є близько 100 вакансій водіїв, а більшість із тих, хто працює у «швидкій» водіями, вже досягли пенсійного віку. Смерть одного з водіїв «швидкої» після робочої зміни стала одним з приводів для страйку працівників ЦЕМД.

Зараз, каже Ярема Качмар, в Україні парамедиків і екстрених медичних техніків готують лише на базі Тернопільського медичного університету – з 2018 і 2019 року відповідно.

Читайте також: Львівська швидка проводить тренінги з домедичної допомоги за євростандартами

Він додає, що львівський ЦЕМД звертатиметься до МОЗ за роз’ясненням про те, що таке підсилення бригади і яким чином запроваджуватимуться нові правила. Загалом, говорить Ярема Качмар, медики давно чули, що плануються такі зміни і готувались до них.

Додамо, професії «парамедик» та «екстрений медичний технік» запроваджені наказом Мінекономрозвитку від 26 жовтня 2017 року №1542 «Про затвердження Зміни № 6 до національного класифікатора України ДК 003:2010». Також затверджені кваліфікаційні вимоги до професії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!