В Україні набув чинності закон про викривачів корупції. Що це означає

2251 0
Тих, хто допоможе викрити корупцію, захищатимуть і винагороджуватимуть грошима.
ілюстративне фото: UA.NEWS

ілюстративне фото: UA.NEWS

В Україні набув чинності закон щодо викривачів корупції, ухвалений Верховною Радою у жовтні та підписаний президентом у листопаді.

Закон передбачає захист для викривачів корупції, а також грошову винагороду для них після ухвалення обвинувального вироку корупціонерові.

Повідомлення про можливу корупцію може бути анонімним, але повинно містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, що можуть бути перевірені, пише Liga. У разі непідтвердження фактів, провадження закривається.

Водночас правоохоронні органи мають захищати викривачів корупції від протиправних посягань. Ідеться, зокрема, і про захист трудових прав викривача – він не може бути звільнений, притягнений до дисциплінарної відповідальності, переведений на нижчу посаду тощо.

Читайте також: Звичка, яку прививають з дитинства. Що допоможе побороти корупцію у Львові

За повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в 5 тис. і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше 3 тис. мінімальних заробітних плат (встановлених на час вчинення злочину).

Закон також передбачає право викривача на конфіденційність і анонімність, на отримання інформації та встановлює його юридичну відповідальність.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!