В Україні набули чинності зміни до законодавства щодо психіатричної допомоги

2226 0
Зокрема, більше не можна стерилізувати недієздатну особу за згодою опікуна.
фото: uarp.org

фото: uarp.org

В Україні введено в дію закон № 2205-VIII, який передбачає зміни до законодавства стосовно надання психіатричної допомоги, повідомляє «112 Україна».

Документ передбачає скасування стерилізації недієздатної людини за згодою її опікуна, а також переводить ряд звернень і згод у суто письмову форму. Окрім того, вводиться можливість припинити примусове лікування психіки, якщо суд задовольнить відповідну заяву особи чи її законного представника.

Читайте також: Люди Твого міста: Олександр Фільц про сильну і слабку сторони Львова

Так, із цивільного кодексу вилучається норма про стерилізацію недієздатної фізичної особи за наявності медичних показань за згодою її опікуна.

Держава має гарантувати людям з психічним розладом належне фінансове забезпечення, надання психіатричної допомоги; не тільки встановлювати квоти на співробітників-інвалідів, які страждають на психічні розлади, а й перевіряти дотримання цих квот. Раніше у законодавстві було прописано створення «психіатричних закладів» та надання «психіатричної допомоги гарантованого рівня». Документ передбачає створення закладів з надання психіатричної допомоги, соціального захисту та загальноосвітні навчальні заклади для осіб, які страждають на психічні розлади.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала 6 найпопулярніших міфів про психічне здоров’я

Також закон переводить ряд прохань/згод у письмову форму – раніше було достатньо усних чи «усвідомлених». Це стосується, зокрема, застосування методів діагностики і лікування, що становлять підвищений ризик для здоров'я особи.

Психіатричний огляд, амбулаторна психіатрична допомога надається особі віком від 14 років на її прохання або за її усвідомленою письмовою згодою; до 14 років – на прохання або за письмовою згодою її батьків; недієздатної особи – її законного представника.

Окрім того, документ запроваджує можливість припинити примусове лікування психіки, якщо суд задовольнить відповідну заяву особи чи її законного представника.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!