В Україні немає жодного сучасного письменника, якого б знала половина українців. Дослідження

2236 0
51% українців у віці 15-59 років протягом останніх 3 місяців прочитали щонайменше одну книжку. Натомість сімей з дітьми до 15 років, в яких діти прочитали хоча б одну книжку у 2014 році стало суттєво менше: 44% в порівнянні з 57% у минулому році.
Фото: bit.ua

Фото: bit.ua

Як і у минулому році, немає жодного сучасного українського письменника, якого знає хоча б половина українців, йдеться у всеукраїнському «Дослідженні читання книжок», яке провела комапнія GFK Ukraine. Найбільш популярним українським письменником залишається Ліна  Костенко (42% з усіх опитаних її знають, а 23% читали). У 2014 році підвищився  інтерес  до українських авторів, зокрема, Жадана, Андруховича, Забужко, Роздобудько (їх знають 5-11% українців, а читали 2-4%).

Трійка лідерів-видавництв не змінилася: це «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Ранок» і «Клуб сімейного дозвілля».

41% українців у віці 15-59 років спілкуються вдома українською, але лише 24% надають перевагу україномовним книжкам. Для російської мови ці показники становлять 40% і 44% відповідно.

Водночас, серед  дітей до 15 років прихильників україномовних текстів стало трохи більше, ніж російськомовних (42% та 37% відповідно).

Лише 11% українців читали електронні книжки протягом 3 місяців. У порівнянні з минулим роком цей показник майже не змінився. Частка тих, хто вважає, що ощадливіше придбати пристрій для читання електронних книжок і скачувати їх, суттєво зросла за рік (з 14% до 25%). Але більшість опитаних, як і раніше, схиляються до думки, що придбання книжок у друкованому вигляді є ощадливішим,  ніж купівля електронної книги

Також  2014 році зберігається тенденція до переключення на більш розважальні та менш інтелектуальні способи проведення вільного часуі: відвідування кафе, кінотеатрів та концертів, тоді як поширеність читання газет та журналів знижується серед нечитачів. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!