В Україні оголосили лауреатів Шевченківської премії 2021. Список

1091 0
У номінації «Література» найкращою визнали письменницю Оксану Луцишину із романом «Іван і Феба», що вийшла у видавництві Старого Лева.
Фото: blog.yakaboo.ua

Фото: blog.yakaboo.ua

Сьогодні, 9 березня, комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив лауреатів 2021 року. Їх визначили у шести номінаціях, повідомляє Радіо свобода.

Читайте також: Троє львівських письменників претендують на престижну премію «Ангелус»

У номінації «Журналістика і публіцистика» переміг Станіслав Асєєв із книжкою «В ізоляції». Це перша книжка Асєєва, яка вийшла ще в 2018 р. і є збірником його статей і есеїв з окупованого Донецька. Сам автор на момент виходу книжки ще перебував у незаконному ув’язнені і вийшов на волю тільки в грудні 2019 року.

Також серед номінантів цього року були книги Олени Білозерської-Воронової «Щоденник нелегального солдата» і Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

У номінації «Кіномистецтво» переміг художній фільм «Атлантида» – автором сценарію, режисером і оператором постановником якого був Валентин Васянович, а художником-постановником Владлен Одуденко. Фільм про закінчення війни на Донбасі обійшов роботу Наталії Ворожбит «Погані дороги».

Читайте також: «Все можливо». Українська ілюстраторка потрапила до короткого списку болонської виставки

Найкращою роботою у галузі «Візуального мистецтва» комітет визнав відеопроекцію та фотоінсталяцію «Випробування смертю» художника Бориса Михайлова. Серед номінантів також були такі проєкти, як виставка «Матвій Вайсберг у музеї Ханенків» Матвія Вайсберга (художник) і Олени Живкової (куратор, заступник з наукової роботи); графічне оформлення книги «Кобзар», цикл живописно-графічних творів «Мій Шевченко» Василя Семенюка; арт-проєкт «Арт фабрика ім.prof.К.Малевича» Анатолія Федірка.

У номінації «Література» комітет визнав найкращою письменницю Оксану Луцишину із романом «Іван і Феба», що вийшла у видавництві Старого Лева. Її суперниками були такі: книга поезій «Тюремна пісня» Олени Герасим’юк, роман «Вічний календар» Василя Махна і роман «Мондегрін (пісні про смерть і любов)» Володимира Рафєєнка.

У номінації «Музичне Мистецтво» премію отримав проєкт «Архітектура голосу» музичного агентства «УХО». Ще одним номінантом був піаніст Олександр Козаренко із циклами концертів фортепіанної музики Миколи Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського і Бориса Лятошинського.

Читайте також: Львівський перекладач Тарас Лучук став лауреатом премії імені Максима Рильського

У номінації «Театральне мистецтво» перемогла вистава «Verba» за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. Роботу над виставою очолювали Сергій Маслобойщиков (автор інсценізації, режисер-постановник, художник-сценограф), Наталія Рудюк (художник по костюмах) і Олександр Бегма (композитор).

Церемонія нагородження орієнтовно запланована на 22 травня 2021 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!