В Україні оновили Національний перелік ліків

2445 0
Нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів опублікували на сайті Міністерства охорони здоров'я України. Зміни внесли у межах реформування системи охорони здоров'я.
Фото: salon.com

Фото: salon.com

Зараз лише 10 % ліків оплачують державні або місцеві програми, 90% люди оплачують зі своїх кишень, і реформа покликана це змінити, - повідомила на презентації у Львові Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України. Вона зазначила, що більшість препаратів, що були в Національному переліку і які закуповували аптеки, не є життєво необхідними.

«Ми зараз завершуємо працю над новою політикою з лікарських засобів. Зокрема, міняємо перелік ліків, які знаходяться у Національному переліку, зараз їх більше 1000, новий же матиме десь 300. Це будуть саме ті ліки, які визнані Всесвітньою організацією охорони здоров’я життєво необхідними. Лише ці ліки будуть закуповатися державними й обласними фінансами, потрапляти у рецепти лікарів і підпадати під реімбурсацію», - анонсувала нову редакцію Національного переліку ліків Уляна Супрун. Також міністр наголосила: «Їх будуть виписувати в рецепт за міжнародною назвою, а не за торгівельною маркою, що є великою різницею».

Читайте також: Що чекати від страхової медицини: 8 відповідей на актуальні запитання

У новій редакції Національного переліку використано принципи визначення пріоритетних захворювань та станів, визначеними Всесвітньою організацією охорони здоров’я. До них належать доказові дані, фактори ризику, які мають високий вплив на найбільш поширені захворювання; майбутні прогнози стосовно захворюваності: пандемія грипу та антибіотикорезистентність;принцип «соціальної солідарності» у випадку орфанних захворювань, - повідомляє прес-служба МОЗ.

Національний перелік лікарських засобів складається з:

- основного переліку, до якого включені найбільш ефективні, безпечні лікарські засоби з найвищими показниками економічної доцільності для пріоритетних патологічних станів;

- додаткового переліку, до якого включені лікарські засоби для пріоритетних патологічних станів, що потребують спеціалізованого діагностичного або моніторингового обладнання, та/або спеціалізованої медичної допомоги, та/або підготовки фахівців.

Нагадаємо, Уряд заклав 500 млн грн на відшкодування ліків у Державний бюджет 2017 року. Компенсуватимуть вартість лікарських засобів для лікування серцево-судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!