В Україні переходять на використання нової вакцини від поліо

2323 0
З 18 квітня Україна переходить на використання нової вакцини від поліомієліту. Одночасно з Україною до цього процесу долучилися ще 156 країн світу. Про це повідомляє Урядовий портал.
фото: gazeta.lviv.ua, nk.org.ua, acc.cv.ua

фото: gazeta.lviv.ua, nk.org.ua, acc.cv.ua

Україна приєдналася до Глобальної стратегії ВООЗ, ухваленої на 68 Генеральній Асамблеї ООН, з переходу використання живої оральної тривалентної вакцини проти поліомієліту (тОПВ) на живу оральну бівалентну вакцину проти поліомієліту (бОПВ), та оголосила 18 квітня 2016 року Національним днем переходу на використання бівалентної вакцини. 

За словами представника ВООЗ в Україні Денніса Кінга, обидві вакцини забезпечують однаково ефективний захист від захворювання на поліо.

Припинення використання тОПВ зумовлене вилученням з живої оральної поліомієлітної вакцини ІІ типу вірусу, в якому ВООЗ уже не вбачає загрози. Різниця полягає лише в тому, що одна з них не забезпечує захист від того штаму поліовірусу, який на сьогодні вже ліквідовано в усьому світі. Натомість новий тип ОПВ забезпечуватиме ще більш ефективний захист від інших двох штамів вірусу поліомієліту, що досі циркулюють.

Відповідно, усі залишки тривалентної вакцини буде утилізовано з усіх закладів охорони здоров’я усіх форм підпорядкування. Інший важливий напрямок буде спрямований на проведення роз’яснювальних тематичних семінарів для фахівців-імунологів, лікаріввакцинальних кабінетів з питань переходу

Читайте також: Що варто знати про вакцинацію від поліо: 5 запитань і відповідей

Перехід на використання нового виду  вакцини ніяким чином не впливає на процес імунізації дітей проти поліомієліту в країні.

«Бівалентна вакцина зареєстрована в Україні та буде закуплена Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ та поставлена в Україну вже у травні 2016 року в достатній кількості, що дасть змогу продовжувати проведення вакцинації проти поліомієліту відповідних груп дітей відповідно до Календаря профілактичних щеплень», - повідомив заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

Бівалентна вакцина, за його словами, не є новою вакциною і порядок її використання не змінюється. «Використання ОПВ-вакцини необхідне, адже вона має здатність не лише створювати індивідуальний захист від поліомієліту, але й також зупиняти циркуляцію вірусу у середовищі, що є обов’язковою умовою для ліквідації вірусу назавжди», - підкреслив він.

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!