В Україні підвищать пенсії. Кому і на скільки

4038 0
Виплати зростуть у людей віком від 70 років, пенсіонерів з «воєнною» інвалідністю, а також у тих, хто має великий страховий стаж.
Фото: ЕП

Фото: ЕП

В Україні з 1 жовтня проведуть планові перерахунки пенсійних виплат. Підставою для цього стало збільшення мінімальної заробітної плати з 6 500 грн до 6 700 грн. Про це повідомляє Пенсійний Фонд України.

Виплати зростуть у людей віком від 70 років, пенсіонерів з «воєнною» інвалідністю, а також у тих, хто має великий страховий стаж.

Читайте також: В Україні розширили перелік осіб, які можуть отримати компенсацію за прихисток переселенців

Відповідно до закону про Державний бюджет на 2022 рік, мінімальна зарплата з 1 жовтня становитиме 6 700 гривень. Це стало підставою для перерахунку пенсійних виплат для пенсіонерів, які досягли 65-річного віку та мають страховий стаж: для чоловіків — не менш як 35 років, для жінок — не менш як 30 років.

Відтак, з 1 жовтня мінімальні виплати таким пенсіонерам складуть 2 680 гривень (40% від суми 6 700 грн). Для обчислення розміру пенсії за віком має значення тривалість набутого страхового стажу та величина заробітної плати, з якої сплачувались внески. Людям, які працюють, зокрема і таким, що забезпечують себе роботою самостійно та зареєстрованим як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% від мінімальної зарплати встановлять після звільнення з роботи.

Читайте також: Виплати під час війни. Яку міжнародну допомогу можуть отримати українці

Також з 1 жовтня пенсіонерам, яким виповнилося від 70 до 75 років, встановлять щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 грн. Доплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначено пенсію, від тривалості страхового стажу та факту роботи. Після встановлення розмір такої виплати не може перевищувати 10 340 грн.

Крім того, з 1 жовтня запроваджується додаткова гарантія пенсіонерам віком від 70 років і старше, які мають страховий стаж у чоловіків — не менш як 35 років, у жінок — не менш як 30 років. Мінімальний розмір їх пенсійної виплати не повинен бути меншим за 3 000 грн. Тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат не досягає 3 000 грн, встановлять доплату до цієї суми.

Читайте також: Пенсіонери додаткову грошову допомогу можуть отримати у відділеннях «Укрпошти»

Водночас у пенсіонерів віком 80 і вище, які мають стаж 25 років у чоловіків та 20 років у жінок, розмір пенсійної виплати не може бути меншим за 2 600 грн, а в осіб віком від 70 до 80 років — менше ніж 2 500 грн.

Зазначимо, що зростуть мінімальні розміри«воєнних» пенсій з інвалідності. Залежно від групи інвалідності та військового звання вони становитимуть від 4 396 грн до 6 532,50 грн. Для інших — залежно від групи інвалідності та звання — від 4 186 гривень до 5 986, 50 грн.

Нагадаємо, що про те, як подати заявку на отримання додаткової грошової допомоги від міжнародних організацій та якою буде сума допомога, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!