В Україні планують легалізувати продаж вживаних авто

3541 0
У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який покликаний легалізувати продаж уживаних автомобілів через офіційних автодилерів.
фото: autopalace.com.ua

фото: autopalace.com.ua

Згідно з пояснювальною запискою, метою пропонованого проекту є сприяння розвитку ринку вживаних товарів в Україні, зокрема автомобільного, виведення його з тіні, забезпечення прозорих, конкурентних, а головне прибуткових умов ведення бізнесу офіційними підприємствами автомобільної галузі та забезпечення стабільних додаткових надходжень до Держбюджету.

ПроектЗакону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів» передбачає наступне:

- Забезпечення прозорості в трактуванні поняття вживаних товарів (особливо щодо транспортних засобів);

- виключення поняття однорідності для цілей статті 189 Податкового кодексу України;

- впровадження справедливого застосування податку на додану вартість до операцій на ринку вживаних товарів (у тому числі, вживаних транспортних засобів), полягає в оподаткуванні маржинального доходу, тобто різниці між ціною продажу і документально підтвердженої ціною придбання вживаного товару;

- розширення кола суб’єктів, які можуть залучатися до операцій купівлі-продажу вживаних товарів із застосуванням спеціального правила визначення бази оподаткування відповідно до абзацу другого пункту 189.3 статті 189 Податкового кодексу України;

- спрощення та забезпечення прозорості процедури формування ціни продажу вживаних товарів для цілей оподаткування;

- внесення необхідних змін до пункту 189.3 статті 189 Податкового кодексу України.

Крім того, в пояснювальній записці названі конкретні суми податкових відрахувань, які можуть потрапити до бюджету після набрання чинності цим законом чинності. «Беручи до уваги поточні обсяги продажів і потенціал їхнього росту, середній рівень ринкових цін на вживані автомобілі різних класів, а також рівень маржі операторів ринку від 3 до 10% можна прогнозувати додаткові бюджетні надходження з ПДВ та податку на прибуток підприємств у розмірі від 500 млн до 1 млрд гривень щорічно», – йдеться в документі.

Джерело: finance.ua

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!