В Україні планують посилити покарання за водіння у нетверезому стані

3062 0
Мова йде про ті ДТП, внаслідок яких постраждалий отримав тілесні ушкодження або ж були смертельні наслідки.
фото: ogo.ua

фото: ogo.ua

Верховна Рада України має намір запровадити покарання до 10 років позбавлення волі та права керувати транспортним засобом у випадку порушення правил дорожнього руху у стані алкогольного сп’яніння. Мова йде про ті ДТП, внаслідок яких постраждалий отримав тілесні ушкодження або ж були смертельні наслідки. За ухвалення законопроекту №7064 як за основу проголосували 240 депутатів, пише LB.ua.

Читайте також: Коли ми зможемо їздити Львовом із гідністю і комфортом?

У пояснювальній записці депутати зазначають, що 37% від загальної кількості дорожньо-транспортних пригод припадає на аварії за участю водіїв, які перебувають за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Міжнародний досвід гарантування безпеки на дорогах показує, що одним із найпростіших і водночас найбільш дієвих способів змусити водіїв дотримуватися правил дорожнього руху є розробка системи ефективних покарань. Наразі проект готують до другого читання.

Згідно з чинним законодавством, за водіння в стані алкогольного сп’яніння передбачається штраф у розмірі 10,2 тис. грн і позбавлення прав на 1 рік, а водія, на якого двічі впродовж п’яти років накладали адміністративне покарання за керування транспортними засобами в стані сп’яніння, штрафують на 40,2 тис. грн і позбавляють права керування транспортними засобами на 10 років.

Читайте також: Місто, недружнє до водіїв. Чому у Львові їздять не за правилами, а як вийде

Окрім того, нині порушення ПДР, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами до трьох років або без такого. Порушення ПДР, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, караються позбавленням волі від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами до трьох років.

Нагадаємо, що в місті триває кампанія «Безпечні дороги», спрямована на покращення ситуації з безпекою руху. #безпечні дороги – соціально-інформаційний проект медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів, навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії –  група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинів Вухо.ком, LvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!