В Україні планують проводити трансплантацію рук, ніг та легень

1855 0
Загалом цьогоріч в Україні планують провести 250 трансплантацій.
Фото: Олег Самчук

Фото: Олег Самчук

Цього року в Україні планують провести 250 трансплантацій. Серед планів – трансплантація нирок, печінки, перша в історії країни трансплантація легенів, а також рік і ніг. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Читайте також: Львівські лікарі віддають шану жінці-донору, яка врятувала чотирьох пацієнтів. Фото дня

За його словами, це особливо актуально для українських військовослужбовців, які втратили руки й ноги, захищаючи Україну на Донбасі.

«У 2021 році вперше в Україні плануємо зробити трансплантацію легень. Сподіваюся, що всі трансплантації вдасться проводити в Україні, щоб громадяни не їхали за кордон», – каже Максим Степанов.

Крім того, міністерство планує запровадити послугу посттрансплантаційного супроводу (для догляду за людьми, яким провели пересадку.

Серед наступних планів – залучити всі види транспорту для перевезення органів і їхніх реципієнтів: цивільну авіацію, літаки Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції та Державної прикордонної служби.

Також з 1 січня в Україні запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин, яка поєднує донора та реципієнта. За його словами, без неї системний розвиток трансплантації в Україні був би неможливий.

Читайте також: Медики розповіли, чому помер 30-річний пацієнт, якому пересадили серце у Львові

Нагадаємо, у липні цього року у Львівській лікарні швидкої допомоги вперше провели операцію з пересадки серця. У лютому Львівська лікарня швидкої допомоги отримала ліцензію на трансплантацію органів. Пізніше на базі лікарні відкрили Центр трансплантації. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!