В Україні планують запровадити кредитний реєстр у наступному році

1672 0
Із 2017-го року українські банки зобов’яжуть надавати інформацію про позики у спеціально створену базу даних.
Фото:credit24.biz.ua

Фото:credit24.biz.ua

«Ми бачимо дві великі проблеми: коли одні й ті самі компанії добре обслуговують кредити у приватних банках, але не обслуговують у державних; або коли компанії обслуговують кредити у пов'язаних банках і не обслуговують в інших. Ми не хотіли б, щоб ця практика залишалася», – заявив в інтерв'ю FinClub  директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Для вирішення цієї ситуації в Україні розпочнуть створювати кредитний реєстр, у який спершу записуватимуть нових позичальників, а згодом внесуть усіх. «Гадаю, що це питання 2017 року, адже це не швидкий процес. Ми вже узгодили з банками структуру даних, які вони надаватимуть до кредитного реєстру, але технічна реалізація проекту тільки починається – необхідно розробити платформу з нуля», – повідомив посадовець.

Читайте також: 5 основних кредитів Львова: чому місто позичає, а не залучає інвестора

За його словами, для втілення проекту необхідно залучати нових людей, інвестувати в ІТ, бази даних. Але це варте того, оскільки реєстр зобов’яже банки надавати однакову якість послуг одному й тому ж позичальнику, а також переконає останнього сумлінно працювати з усіма кредиторами, оскільки якщо за ним буде дефолт в одному банку, в усіх інших для нього знизять категорію якості.

Нагадаємо, із 1-го січня 2016-го року єдиний соціальний внесок зобов'яжуть платити навіть тих підприємців, котрі не мають доходу. 

Опублікувала Людмила Рубцова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!