В Україні планують кардинально змінити систему нарахування субсидій

6495 0
В Україні скоро запрацює інакша система перевірки доходів одержувачів субсидій. Це допоможе відсіяти недобросовісних одержувачів.
фото: ritm.tv

фото: ritm.tv

Про це в ефірі “Обозреватель. LIVE” розповіла експерт з питань соціальної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик.

“На цю систему планується перейти у 2017-му році (і в меморандумі МВФ про це йдеться). Система дозволить перевіряти рівень добробуту громадянина, який претендує або вже отримує ту чи іншу соціальну допомогу. До повного переходу нам ще далеко, але вже починалася робота по субсидіях”, – зазначила вона.

Як підкреслила Онуфрик, при оформленні субсидій слід враховувати загальний матеріальний стан одержувача, а не ті доходи, які він декларує.

“Далеко не всі види доходів враховуються в загальний дохід. Ні депозит, ні відсотки за депозитом, вже не кажучи про наявність предметів розкоші: кількох будинків або літаків – про це взагалі не йдеться. Адже дуже несправедливо, коли в доходах людини враховуються стипендії, соціальна допомога, допомога по інвалідності, заробітна плата, а речей, які свідчать про розкіш, – немає. Людина може офіційно не працювати, не мати зарплати, але отримувати якісь дивіденди, доходи від інвестиційної діяльності, жити за рахунок того, що у неї відсотки за депозитами, і одночасно отримувати субсидію”, – звернула увагу експерт.

Як вважає Онуфрик, систему субсидії від тіньових схем допоможе очистити монетизація. “Монетизація субсидій дозволить очисти цю систему від різних тіньових схем, тіньових розрахунків. Дасть зрозуміти, скільки людей насправді потребують субсидії і куди йдуть гроші”, – підсумувала вона.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!