В Україні почнуть підготовку парамедиків за новою програмою

2654 0
Водій швидкої буде повноцінним членом бригади екстреної допомоги.

Міфи та хибні уявлення про роль та місце парамедиків у системі екстреної медичної допомоги пов'язані із застарілими радянськими поглядами чи незнанням наявних систем і практик екстреної медичної допомоги у світі. Однак, незалежно від причин, ці неправильні уявлення формують у медичних працівників та громадськості супротив впровадженню цих змін, – повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров'я розробило 4-модульну програму перепідготовки фельдшерів та лікарів швидкої, яка спрямована на підвищення їх кваліфікації, відповідно до міжнародних стандартів надання невідкладної допомоги.

Читайте також: Центральна диспетчерська, кол-центр та геолокація: як зміниться «швидка» на Львівщині

Навчання парамедиків, відповідальних за оцінку стану пацієнта і забезпечення необхідної допомоги на місці пригоди, а також під час транспортування до лікарні, триватиме 3 роки і прирівнюватиметься до рівня бакалавра.

Водій швидкої – екстрений медичний технік має бути повноцінним членом медичної команди, а його підготовка триватиме мінімум 3 тижні, і включатиме як теоретичну, так і практичну частини.

МОЗ України вносить зміни до класифікатора професій, з метою запровадження професій парамедика та екстреного медичного техніка, уже найближчим часом в Уряді відбудеться обговорення робочою групою цього питання.

Додамо, після реформи не мали б виїжджати бригади «швидкої» до паліативних хворих, адже найчастіше такі пацієнти потребують звичайного знеболення, яке може зробити патронажна сестра. «Таких людей багато і їхнє лікування є великою соціальною проблемою, – розповів Tvoemisto.tv Володимир Похмурський. – У нас її ніколи належним чином не вирішували. У світі практикують створення так званих кабінетів нічного болю, в яких працює один медичний працівник з автомобілем, водійськими правами та телефоном. Він виїжджає до паліативних хворих, які потребують допомоги. Його послуги обійдуться громаді на порядок дешевше». 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!