В Україні почнуть використовувати світловоди

3114 0
Нові норми запрацюють із 28 лютого.
фото ілюстративне з відкритих джерел

фото ілюстративне з відкритих джерел

В Україні використовуватимуть світловоди як природне освітлення під час енергозберігаючого будівництва та в приміщеннях, де немає вікон, денного освітлення або можливості проводити електрику. Відповідні зміни до ДБН «Природне і штучне освітлення» запрацюють із 28 лютого 2019 року, повідомляє Мінрегіон.

Читайте також: Нові норми ДБН: можна склити балкони

«Сьогодні використання таких сучасних рішень як світловоди — це, в першу чергу, мінімізація більшості витрат на освітлення. До того ж, деякі світловоди дозволяють взагалі не використовувати електрику, адже не тільки передають світло вдень, а й накопичують його для застосування ввечері», — вважає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

За словами Лева Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть не лише економії на енерговитратах, а й підвищенню комфорту в приміщеннях за рахунок освітлення природним способом.

Читайте також: В Україні впроваджують чотири світлокліматичні зони

Згідно з ДБН, для освітлення природним світлом приміщень, що не мають зовнішніх огороджень, а також зон приміщень, віддалених від світлопрорізів, рекомендується застосовувати світловоди.

Їх можна проектувати у приміщеннях, де:

  • немає можливості забезпечити належний рівень природного освітлення іншим способом (виробничі та інші приміщення);
  • відсутнє денне освітлення, а проектування вікон неможливе (підвальні приміщення, закриті коридори, приміщення без зовнішніх стін тощо);
  • є значна недостатність денного світла або немає можливості провести електрику;
  • при енергозберігаючому та іншому будівництві.

Також деякі конструкції світловодів дозволяють не тільки передавати світло, а й накопичувати його протягом світлового дня для використання у вечірні проміжки часу. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!