В Україні починають діяти пільги для «євроблях». Що потрібно знати

1431 0
Пільгове розмитнення залежатиме від віку автомобіля та об’єму двигуна: що більший об’єм і старша автівка – то більше доведеться заплатити.
фото: Дмитро Ларін

фото: Дмитро Ларін

В Україні від сьогодні, 15 червня, починають діяти нові правила пільгового розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією. Про це пише Громадське.

Читайте також: На Львівщині викрили схему вимагання хабарів з власників «євроблях»

Відповідно до нових правил, відтепер вживані автомобілі з європейською реєстрацією, старші п'яти років, які були ввезені на територію Україні до кінця 2020 року, оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку.

Скільки коштуватиме пільгове розмитнення?

Це залежатиме від віку автомобіля та об’єму двигуна: що більший об’єм і старша автівка – то більше доведеться заплатити. У середньому сума становитиме від 1 до 3 тисяч доларів. Як зазначав раніше ексміністр інфраструктури Владислав Криклій, для двох третин таких машин вартість розмитнення не перевищуватиме тисячі євро.

Крім того, такі авто звільняються від оподаткування ввізним митом.

Також для пільгового розмитнення треба заплатити внесок сумою у 8,5 тисячі грн. За ці самі гроші нелегальні авто дозволять вивезти з України, якщо розмитнювати їх немає сенсу, наприклад, через стан авто.

Водночас, за пільговим механізмом може бути розмитнений один автомобіль однієї категорії одного власника.

Як обчислювати суму акцизного податку, яку доведеться сплатити?

«Євробляхи» оподатковуватимуть за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку.

Сума акцизного податку визначається за ставкою, що обчислюється за такою формулою: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе.

Ставка базова залежить від кількості років, що минули з року виготовлення машини. Якщо їй від 5 до 9 років, базова ставка буде нульовою. 10 років – 25 євро, 11 – 50 євро, 12 — 75 євро, 13 – 100 євро, 14 – 125 євро, 15 і більше – 150 євро.

Vе – це множення об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння автомобіля на коефіцієнт, що становить: 0,2 євро для авто з об’ємом двигуна від 2001 до 3000 кубічних сантиметрів; 0,25 євро для авто з об’ємом двигуна до 2000 кубічних сантиметрів та від 3001 до 4000 кубічних сантиметрів; 0,35 євро для авто з об’ємом двигуна від 4001 до 5000 кубічних сантиметрів; 0,5 євро для авто з об’ємом двигуна внутрішнього згоряння понад 5 тисяч кубічних сантиметрів.

Fе – ставка податку для транспортних засобів, оснащених двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем), становитиме 100 євро; для решти – 0.

Кому не вдасться скористатися пільгами?

Мікроавтобуси, автобуси, вантажівки й мотоцикли не підпадають під наведені пільги.

Якщо ви завезли «євробляху» з-за кордону після 31 грудня 2020 року або лише плануєте зробити це, знижку не надаватимуть. Власникам таких авто доведеться заплатити за розмитнення повну вартість.

Якщо авто походить із держави-окупанта (агресора), ввозиться з її території або з тимчасово окупованої території України, пільги також не передбачені.

Які штрафи чекають на тих, хто не розмитнює свою «євробляху»?

15 квітня 2021 року парламент знизив штрафи за нерозмитнені «євробляхи», схваливши законопроєкт №4644-Д. Відповідно до нього, штраф за незаконне перебування авто в Україні знизили із 170 тисяч гривень до 8,5 тисячі гривень. Після сплати штрафу можна або вивезти авто за кордон, або розмитнити його в Україні.

Скільки часу є на пільгове розмитнення і де це можна зробити?

Пільги діятимуть протягом 180 днів. Додаткові 3 місяці надали військовим, які перебуватимуть у зоні бойових дій на Донбасі понад 90 днів під час дії закону і зможуть це документально підтвердити. Для них цей термін становитиме 270 днів.

Розмитнення передбачає зняття автомобіля з реєстрації за кордоном, оформлення договору купівлі-продажу та експортних документів. Для розмитнення слід завчасно знайти митного брокера та погодити з ним роботу. Після митниці належить змінити номерні знаки авто на українські та зареєструвати авто в сервісному центрі МВС.

Читайте також: Людям і самокатам. Чи буде у Львова стратегія розвитку альтернативного транспорту

Нагадаємо, закон про розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації ухвалили у листопаді 2018 року. До 22 лютого розмитнити машину можна було зі знижкою 50%, а з лютого по 24 травня тривав перехідний період, за який водії ще могли розмитнити авто, але за повною вартістю. 12 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила рішення про продовження пільгового періоду для власників автомобілів на іноземних номерах. За відповідний закон проголосували 284 депутати. Таким чином, штрафи з власників «євроблях» не мали стягувати до 22 листопада 2019 року.

Водночас Кабінет міністрів України ухвалив рішення не застосовувати штрафні санкцій за порушення умов митного ввезення автомобілів на іноземній реєстрації.

Цього року президент України Володимир Зеленський підписав закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України. Вони тимчасово спрощують механізм розмитнення імпортованих з Європи автомобілів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!