В Україні понад 200 тисяч осіб мають важку форму цукрового діабету

1236 0
Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.
фото: vidido.ua

фото: vidido.ua

В Україні 211 411 осіб отримують інсулінову терапію, тобто мають важку форму цукрового діабету. Як відомо, саме це захворювання входить до групи ризику при Covid-19. Про це під час ранішнього брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Читайте також: У МОЗ пояснили, кого із Сovid-19 госпіталізуватимуть, а хто має лікуватись удома

За його словами, захворюваність на діабет зростає дуже швидко. Поширеність складає 7,3%, і все частіше хворобу діагностують серед молодого населення.

«Саме цукровий діабет входить до групи ризику при коронавірусі. Багато летальних випадків фіксують саме в людей, які мають цукровий діабет. Тому важливо робити профілактику, вести здоровий спосіб життя, дотримуватися здорового харчування, підтримувати нормальну вагу тіла, бути фізично активним та уникати куріння», – каже Максим Степанов.

Читайте також: Як у Львові терміново розгортають новий Сovid-корпус. Фоторепортаж

Довідково

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. Цукровий діабет входить у трійку найбільш поширених неінфекційних захворювань після серцево-судинних та онкологічних.

Діабет – хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

Основними симптомами діабету є: надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, стомленість, погіршення зору.

Розрізняють декілька типів діабету:

І типу (інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо. Людям із цукровим діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія, регулярний моніторинг глюкози у крові та здорова дієта і здоровий спосіб життя, щоб ефективно керувати своїм станом і затримати або уникнути багатьох ускладнень, які зумовлює діабет.

ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя: досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її; бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності; дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів; утримуватись від тютюнокуріння.

Нагадаємо, відповідно до Стандартів надання медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (Covid-19)», які розроблені лікарями країни та затверджені МОЗ, госпіталізація показана хворим, в яких: частота дихання менша ніж 10 або більша ніж 30 дихальних рухів; сатурація під час вимірювання пульсоксиметром нижча, ніж 92%; порушення свідомості (за шкалою AVPU все, крім А); пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію (тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжка хронічна патологія дихальної та серцево-судинної систем, ниркова недостатність) в стадії декомпенсації.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!