За невикористання державної мови посадовців штрафуватимуть на 12 тис. гривень

1998 1
Перед стягненням штрафу проводитимуть виховну бесіду.
Фото: clutch.ua

Фото: clutch.ua

Наступного року в Україні запрацює інститут уповноваженої із захисту державної мови, якою призначено Тетяну Монахову. Серед іншого, секретаріат уповноваженої моніторитиме дотримання мовного закону і штрафуватиме порушників. Про це Тетяна Монахова розповіла в інтерв’ю Укрінформу.

Читайте також: Без інспекторів, але зі штрафами. Що таке новий закон про мову

«Людина, яка публічно виступає як посадовець чи дає коментарі як представник влади, зобов'язана вживати державну мову. Якщо вона порушує цю норму закону, то на неї можуть поскаржитися. Ми будемо розглядати скаргу, спершу проводитимемо роз’яснювальну бесіду, а не допоможе – випишемо штраф», – говорить уповноважена із захисту державної мови.

Максимальний штраф за порушення становитиме 700 неоподатковуваних мінімумів – 11,9 тис. грн.

«У разі, якщо ніхто не поскаржився, але посадова особа таки порушує закон, наш аналітичний відділ має це відмоніторити. Ми обов’язково будемо вести роботу з моніторингу – наскільки закон виконується, чи виконується він усіма гілками влади та державними установами», – додає Тетяна Монахова.

Читайте також: У нас всі знають українську! Як живуть «російська» та «польська» школи у Львові. Репортаж

Нагадаємо, уряд призначив Тетяну Монахову уповноваженою із захисту державної мови 27 листопада. Приступити до роботи вона має за 6 місяців від дати призначення, а наразі – формує свій секретаріат.

Тетяна Монахова – докторка філологічних наук, завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв).

Нагадаємо, що 25 квітня Верховна Рада в другому читанні ухвалила закон про мову. Нардепи від «Опозиційного блоку» одразу ж зареєстрували постанову про скасування цього документу, але парламент у травні відхилив її. Після цього Закон одразу підписали голова тоді чинні ВРУ Андрій Парубій та президент Петро Порошенко. У липні він набув чинності. Днями нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський заявив, що вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування закону про державну мову.


Читайте також:
18 Грудня, 2019 09:20
666 ... ото "робота" ! ... для нездатних ні на що -- саме те ... хто був і є нічим , той стане кимось ! ...а як розквітне Україна , як заживуть люди ! ...("стук" стане нашім усім) ... Слава Україні !
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!