В Україні посилюють вимоги до харчування в навчальних закладах. Деталі

3349 0
Одним з найважливіших нововведень стане система контролю безпечності харчових продуктів НАССР.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

З 20 вересня 2019 року контроль за безпечністю харчування в навчальних закладах здійснюватимуть за новою процедурою, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зокрема, до цього часу в Україні повинна запрацювати Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР або Hazard Analysis and Critical Control Points), передбачена законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», що набрав чинності 20 вересня 2015 року. Ця система дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Окрім впровадження системи НАССР, підприємці, які надають послуги харчування в закладах освіти, мають бути внесені в Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл).

Читайте також: У Львові збільшили видатки на харчування дітей у школах і садочках

Також оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність. Щоб оператори ринку змогли переорієнтуватись на нові вимоги, було визначено перехідні періоди.

Так, для потужностей, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – з 20 вересня 2017 року. Для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – з 20 вересня 2018 року.

Для малих потужностей встановлено перехідний період до 20 вересня 2019 року. Більшість підприємців, які надають послуги харчування в освітніх закладах, відносяться саме до цієї категорії.

Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!