В Україні прогнозують два нових штами грипу

1510 0
Ще один штам вірусу є пандемічним, тому найбільш небезпечний.
Фото: life.liga.net

Фото: life.liga.net

В Україні цьогоріч прогнозують чотири штами грипу – два види типу А, які є більш агресивними, та два більш м’які – типу В. З них два штами поки не зовсім зрозумілі за своїм перебігом, оскільки їх виявили лише у 2021 році.

Джерело: керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко у коментарі Tvoemisto.tv

«Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує чотири штами грипу, які будуть циркулювати в цьому епідсезоні. Так, буде вірус А Victoria H1N1, який належить до числа пандемічних. Це говорить про те, що перебіг захворювання, який він викличе у людини, може бути важким та потребуватиме противірусної терапії. Другий вірус А Darwin H3N2 був ідентифікований у 2021 році, тому важко сказати, який перебіг він може дати, українці поки його на собі не відчули. Ще один тип грипу В Austria також виявлений минулоріч й тому мало вивчений. Четвертий тип вірусу – грип В Phuket знайомий нам з 2013 року, він постійно присутній серед видового складу вірусів», – пояснює Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: «Будуть циркулювати чотири штами грипу». Де і кому вакцинуватися у Львові

За її словами, наразі на Львівщині не виявили жодного випадку захворювання вірусу грипу. Водночас ріст хвороби може статися в будь-який час – у грудні, січні чи лютому, оскільки раніше вже фіксували різні періоди зростання захворювання.

Медики закликають мешканців вакцинуватися від грипу. Наразі в Україні зареєстровані дві вакцини, які вироблені у Франції та Південній Кореї. Вакцинацію проводять дітям з 6-місячного віку без обмежень. Загалом рекомендовано робити щеплення щороку, особливо якщо люди хворіють. Також лікарі радять вакцинуватися вагітним та тим, хто належить до груп соціального ризику.

Більше про те, коли потрібно робити щеплення від грипу та як вакцинуватися, читайте за посиланням.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!