В Україні пропонують облаштували доступне середовище для маломобільних людей у закладах культури

1433 0
Нові Державні будівельні норми мають погодити найближчим часом.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

Мінрегіон планує затвердити обов’язкові параметри щодо доступного середовища для всіх груп людей з інвалідністю у приміщеннях театрів, кінотеатрів, музеїв та концертних залів. Відповідні зміни до нових ДБН «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення» пропонують затвердити найближчим часом, пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: На в’їздах у міста пропонують будувати перехоплювальні паркінги

«Відвідати улюблену виставу в театрі, сходити в кіно чи на концерт для українців з інвалідністю – це те ще випробування, адже майже усі приміщення таких громадських закладів не є доступними для них. На противагу цьому в більшості європейських країн доступними є практично усі громадські заклади», – написав Лев Парцхаладзе.

Зокрема, в проекті нових норм пропонують розташовувати місця для осіб з інвалідністю в доступній для них зоні залу аби забезпечити повноцінне сприйняття події.

Для людей з порушеннями опорно-рухового апарату повинні бути забезпечені:

  • безперешкодний доступ до будівлі та приміщень за допомогою пандусів, підйомників, ліфтів;
  • ширина дверей має становити не менше 0,9 м;
  • спеціально облаштовані туалетні кімнати тощо.

 

Для людей з порушеннями слуху:

  • сидячі місця на відстані не більше 10 м від джерела звуку;
  • в аудиторіях та залах з фіксованими сидіннями на 50 осіб та більше – не менше 4% крісел із вмонтованими системами індивідуального прослуховування.

Читайте також: В історичних ареалах міста дозволили будувати лише підземні паркінги

Для людей з порушеннями зору:

  • необхідна тактильна та візуальна інформація;
  • у приміщеннях із особливими вимогами до художнього вирішення інтер'єрів можуть бути інші компенсуючі заходи, наприклад, аудіопокажчики.

 

Нагадаємо, відповідно до оновлених ДБН, які запрацювали з 1 вересня, всі пішохідні зони у населених пунктах мають проектувати з врахуванням потреб маломобільних людей та людей з інвалідністю. 

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!