В Україні пропонують обмежити використання поліетиленових пакетів

2018 0
У законопроекті передбачили штрафи за використання забороненого поліетилену.
Фото: volynnews.com

Фото: volynnews.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9507 «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу». Про це йдеться на сайті парламенту.

Читайте також: 75 копійок замість 50. Як бізнес Львова зреагував на обмеження використання поліетилену

У проекті передбачили заборона реалізації в магазинах чи в інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів за винятком біорозкладних пластикових пакетів та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів із них, а також сипучих продуктів. Окрім цього, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів.

За реалізацію цих пакетів у перелічених торгових точках передбачають відповідальність у розмірі 500% від одержаної вартості реалізованої партії товару, виконаної роботи, послуги, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн). 

Водночас відсутність маркування пластикових пакетів може передбачати штраф у 30% вартості, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

Читайте також: Чи зможуть львів'яни відмовитись від поліетиленових пакетів

При цьому пропонується уповноважити центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів відбирати підприємців зразки пластикових пакетів для перевірки їх якості на місці або для незалежної експертизи у лабораторіях, або також приймати рішення про заборону реалізації перелічених видів пакетів.

Ухвалення пропонованого закону має наблизити українське законодавство до європейського та зменшити кількість відходів від поліетилену.

Додамо, що Європарламент 24 жовтня торік остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів поліетиленових продуктів, а у Львові рішенням виконавчого комітету обмежили використання поліетилену в торгових мережах.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!