В Україні пропонують полегшити виїзд дітей за кордон

1759 0
Парламентарі хочуть змінити умови, за яких дитина до 16 років може виїхати за кордон без дозволу одного з батьків.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

Сьогодні Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 6647 про порядок виїзду дитини за межі України. За проголосували 233 народних депутати.

Як інформує телеканал 112, в законопроекті пропонують надати батькам чи іншим законним представникам дитини до 16 років дозвіл на її виїзд за кордон на термін до трьох років. Йдеться про один чи кілька виїздів - як без обмежень, так і з визначенням країн, до яких дозволено чи заборонено їхати. Якщо ж немає дозволу одного із батьків, дитину можуть випустити за кордон згідно рішенням суду чи за дозволом органу опіки та піклування.

Натомість в Сімейному кодексі пропонують передбачити умови, за яких дитина до 16 років може виїхати за кордон без дозволу одного з батьків. Згідно із законопроектом, суд "зможе прийняти рішення про надання згоди на виїзд дитини за межі України на постійне проживання або на один чи декілька тимчасових виїздів дитини за межі України як без обмежень, так із визначенням країн, до яких дозволено або заборонено в'їзд".

Читайте також: Як спланувати поїздку до ЄС з дітьми. Перелік документів, поради

Орган опіки та піклування отримає змогу надати дозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди одного із батьків у таких випадках:

  • для лікування, якщо є обґрунтування необхідності надання медичної допомоги за межами України;
  • для участі в міжнародних олімпіадах;
  • для участі в міжнародних програмах обміну школярів;
  • для участі в міжнародних музичних, художніх та інших творчих конкурсах;
  • для участі в міжнародних екологічних, наукових, технічних, художньо-естетичних, туристичних, освітньо-культурних заходах, міжнародних дитячих змаганнях;
  • для участі в спортивних заходах.

У законі "Про охорону дитинства" мають намір прописати, що держава гарантує спрощений порядок тимчасового виїзду дитини за кордон у зазначених вище випадках.

Нагадаємо, нещодавно набув чинності закон, згідно з яким якщо один із батьків більше ніж півроку не платить аліменти, інший самостійно вирішує питання щодо виїзду дитини за кордон для лікування, навчання, відпочинку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!