В Україні пропонують повернути техогляд авто. 5 нововведень

3201 0
З 2018 року в Україні планують повернути обов'язковий техогляд автомобілів, скасований в 2011 році.
фото: o-doroge.com

фото: o-doroge.com

Нещодавно у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №7317, покликаний привести норми вітчизняного законодавства до стандартів Євросоюзу. Техогляд в ньому іменується «перевіркою на придатність до експлуатації», інформує сайт 24 каналу.

У законопроекті передбачена низка нововведень, які торкнуться кожного водія. Одне з них свідчить, що зупиняти автомобіль для перевірки документів зможе не тільки поліція, але і «уповноважені посадові особи (інспектори) центрального органу виконавчої влади, що забезпечують реалізацію державної політики з питань безпеки на транспорті».

Читайте також: Місто, недружнє до водіїв. Чому у Львові їздять не за правилами, а як вийде

Причому контролювати вони будуть не тільки наявність «свідоцтва про придатність транспортного засобу до експлуатації». У їх повноваження буде входити «придорожній огляд». Під нього підлягають транспортні засоби «незалежно від країни реєстрації». На практиці це може означати, що власникам автомобілів на «бляхах» сильно ускладнять життя.

Отримати талон техогляду (свідоцтва про придатність транспортного засобу до експлуатації) можна буде у приватних компаній, які пройшли всі регламентовані перевірки та мають відповідне обладнання і персонал. Вартість такого свідоцтва в законопроекті не фігурує.

Періодичність техогляду для легкових автомобілів, експлуатація яких не пов'язана з комерційною діяльністю, становить один раз на два роки. Причому нові автомобілі проходять першу перевірку на придатність до експлуатації тільки через чотири роки після першої реєстрації.

Читайте також: Я – на головній! Чому Львів у п’ятірці міст за кількістю аварій в Україні

Впроваджуватиметься техогляд буде поетапно. Першими під нововведення потраплять міжнародні пасажирські перевізники. З 1 липня 2018 року ці транспортні засоби зобов'язані обладнати тахографами та обмежувачами швидкості. З 1 січня 2019 ті ж зобов'язання будуть стосуватися пасажирських перевезень всередині країни. Для легкових автомобілів, в разі прийняття законопроекту №7317, техогляд стане актуальним з 01 січня 2021 року.

Нагадаємо, обов'язковий техогляд автомобілів був скасований в 2011 році.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!