В Україні пропонують скасувати низку вихідних

2159 0
Таку думку озвучив Голова Інституту національної пам’яті. Володимир В’ятрович вважає, що така зміна була б також найкращим способом уникнути провокацій під час українських святкувань перемоги над нацизмом.
фото: УНІАН

фото: УНІАН

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив про розробку законопроекту, що має значно зменшити кількість вихідних святкових днів і перетворити частину їх, зокрема, 2 і 9 травня, на робочі.

При цьому В’ятрович наголосив, що 9 травня має залишитися святом, і увага до учасників Другої світової війни не має зменшитися від перетворення цього свята на робочий день.

На його думку, така зміна була б також найкращим способом уникнути провокацій під час українських святкувань перемоги над нацизмом, пише glavcom.ua.

 Крім того, істотне скорочення кількості вихідних абсолютно прийнятне для ситуації, в якій нині перебуває Україна, переконаний історик. Саме це є головною метою проекту закону про державні свята, про який він повідомив.

Читайте також: У червні українці відпочиватимуть 11 днів

Як вважає В’ятрович, крім скасування вихідних на 2 і 9 травня, їх, на його думку, варто скасувати й на 1 травня і, можливо, й на 8 березня. «Але законопроект наразі у стадії формування, подивимося на реакцію людей», – додав він.

Нині в Україні на початку травня офіційно є вихідними днями 1 і 2 травня – відразу два дні на День міжнародної солідарності трудящих – і 9 травня, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Також в Україні вшановують День пам’яті та примирення 8 травня, але цей день наразі вважається не святковим, а пам’ятним і не є вихідним. А 8 березня в Україні святкують Міжнародний жіночий день.

В СРСР 9 травня стало неробочим днем тільки з 1965 року, а 8 березня – з 1966-го. У низці країн, де вшановують ці дні, вони залишаються робочими.

Думку про те, що українці не надто заможні, щоб мати аж так багато вихідних, також обґрунтовує журналіст та викладач УКУ Отар Довженко у колонці для Tvoemisto.tv.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!