В Україні не прийматимуть більше дітей у дитбудинки з наступного року

5697 0
Якщо діти не зможуть жити з рідними батьками, вони будуть жити в патронатній чи прийомній родині.
фото: portal.lviv.ua

фото: portal.lviv.ua

З 2020 року в Україні припинять прийом дітей до дитбудинків. Про це на своїй сторінці у Facebook повідломила в. о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Зараз існують набагато кращі моделі підтримки дітей, ніж дитячі будинки. Увесь цивілізований світ відмовився або відмовляється від такого влаштування дітей — в тому числі через негативний вплив на психічний і фізіологічний розвиток дитини», — пише вона.

До цього часу всіх дітей намагатимуться влаштувати в родини. Якщо вони не зможуть жити зі своїми батьками, то будуть жити в прийомній чи патронатній родині. Патронатна родина — це перехідний період перед підготовкою передання дитини родині, яка нею опікуватиметься. 

«Насправді з дітей, що живуть у таких закладах в Україні, лише 8% мають статус дітей-сиріт. У решти є мама або тато, або обидва з батьків, які опинилися в скрутному становищі та не можуть виховувати дитину. Щоб ці діти зростали у своїй сім’ї, шукаємо способи допомогти таким сім’ям», — говорить Уляна Супрун.

Читайте також: Пастка для батьків. 12 фільмів, які можна подивитися разом з дітьми

До 2023 року на місці дитячих будинків організують паліативно-реабілітаційні центри, кількість місць у яких відповідатиме потребам громади. За словами Уляни Супрун, саме таких центрів критично не вистачає в Україні.

«У новостворених центрах можна буде отримати послуги з реабілітації або паліативу. Центр також може надавати послуги з респісу — тимчасового перепочинку батьків дитини з інвалідністю. Допомогу дітям надаватимуть в обов’язковій присутності батьків або людей, які їх замінюють. На інтернати ці заклади не перетворяться», — каже вона.

Паліативна допомога і реабілітація увійшли в гарантований державою пакет послуг, за який платитиме Національна служба здоров’я України, тобто для громадян вони будуть безкоштовні.

Уляна Супрун також каже, що в Україні наразі не вистачає патронатних родин, а місцеві департаменти здоров'я та відділи соцзахисту мають вирішувати це питання. Усе про патронатні родини у Львові можна переглянути за посиланням. Додамо, що за патронат над дитиною передбачена оплата у розмірі 5 прожиткових мінімумів на місяць (9 605 грн). На дітей, влаштованих в сім’ю, виплачується соціальна допомога на утримання в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (3 252 грн), для дітей віком від 6 до 18 років — 4 054 грн. За детальнішою інформацією можна звернутися за адресою: пл. Ринок, 1, 5 поверх, кабінети 523, 524. Телефон: (032) 297-58-83, (032) 235-40-40.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!