Політична реклама

В Україні реєструватимуть новонароджених та боржників

1106 0
В Україні нещодавно посилили контроль за громадянами. Аліментникам і боржникам банків доведеться реєструватися за місцем перебування, якщо вони раптом вирішать переїхати в інше місто. Реєструвати будуть і дітей - вже через 30 днів після народження. Про це пише "Газета киевская".

Іноземцям також будуть ставити штампи реєстрації в паспорти. Але уболівальникам Євро-2012 це не загрожує, це буде торкатися лише тих, хто має тут дозвіл на проживання.

Як повідомлялося днями, у Верховній раді прийняли закон, який передбачає обов'язкову реєстрацію в місцевих органах влади після місяця перебування в іншому місті. У народі відразу заговорили про орвелівського "Великого брата", який хоче стежити за кожним кроком українця. "Це що, якщо я поїду з Києва до Харкова погостювати до родичів, наприклад, то повинен буду відразу ставати на облік?!", - такі питання виникають у багатьох громадян, які почули новину про бюрократичне нововведення, повідомляє ТСН.

Вимога реєстрації буде поширюватися лише на тих, хто комусь щось винен чи є ключовою фігурою в судових розглядах, роз'яснив автор законопроекту, депутат-регіонал Володимир Олійник. Це ті, хто, наприклад, повинен платити аліменти на дитину, військовозобов'язані з відстрочкою, свідки або потерпілі у кримінальних справах, яким потрібно буде з'являтися до суду. І взагалі всі ті, хто має фінансові зобов'язання перед державою, пояснив Олійник. Боржники банків зобов'язані будуть реєструватися тільки в тому випадку, якщо по кредиту вже було рішення суду на користь фінустанови. Реєстрація, на думку народного обранця, необхідна для того, щоб держава в будь-який момент могла знайти людину. На випадок невиконання вимоги щодо реєстрації будуть передбачені адмінштрафи, але їх розміри поки уточнюють.

Ще одне нововведення - відтепер батьки будуть зобов'язані зареєструвати новонародженого за місцем проживання вже через місяць після його народження. Олійник каже, що це дозволить, в тому числі, більш точно оформляти допомогу на дітей. "Видають допомогу на дитину, а не на батька. Бувають ситуації, коли дитина "підвисає": у матері одна реєстрація, у батька інша, незрозуміло - на яку адресу оформляти соцдопомогу. Тепер же у дитини буде своя реєстрація за місцем проживання одного з батьків", - розповів депутат. Швидше за все, штамп реєстрації дітям будуть ставити в свідоцтві про народження, паспортів немовлятам поки вирішили не видавати.

Про реєстрацію за місцем перебування повнолітнього буде свідчити штамп в паспорті. Приблизно такий же, який зараз стоїть у кожного з адресою проживання (в народі - "прописка", хоча офіційно такого інституту у нас немає). І якщо людина, наприклад, за рік змінить 10 місць роботи в різних містах, в паспорті у нього має бути 10 штампів. "Нічого, якщо що, подасть заяву і отримає новий паспорт", - відповів регіонал на зауваження про те, що в паспорті може не вистачити місця на штампи. Що до іноземців, то вони за новим законом повинні будуть в 10-денний строк після прибуття до Києва, наприклад, зареєструватися в органах МВС. Їм, за словами Олійника, теж поставлять штампи в їх рідних паспортах.

Простих туристів (в тому числі уболівальників Євро) ніхто реєструвати не збирається, запевняють в паспортній службі МВС. "Поки закон не підписаний, і тому у нас інструкції не розробляли. Але закон торкнеться лише тих іноземців, які мають тут дозвіл на проживання. Вони зобов'язані будуть реєструватися. Це ж стосується будівельників-іноземців, з тієї ж Туреччини чи азіатських країн (якщо фірма не надала їм житло), і біженців", - пояснила Алла Чередниченко, заступник начальника Управління паспортної, реєстраційної та міграційної роботи МВС. За її словами, новий закон також допоможе фіксувати місцезнаходження безпритульних (їх тепер можна буде "прописувати" у центрах соцзахисту).

Військовослужбовці зможуть реєструватися у військовій частині, до якої приписані, без прив'язки до житла. 
 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!