В Україні вулиці розділять за функціями та призначенням

7056 0
Цей список наразі доопрацьовують, після чого визначать вимоги та рекомендації до ширини цих вулиць.
Ілюстративне фото: urbanua.org

Ілюстративне фото: urbanua.org

Усі вулиці в Україні розділять за функціональним призначенням. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні пропонують змінити склад дорожнього покриття

Вулиці мають розділити залежно від того, на кого вони розраховані: на пішоходів, велосипедистів, громадський транспорт, автомобілі або суміжний рух.

Нині в Україні діє лише класифікація вулиць і доріг, залежно від групи населених пунктів: загальноміські, районні, житлові тощо.

«В Європі і пішоходи, і велосипедисти, і водії відчувають себе рівними учасниками дорожнього руху. Їх права не обмежуються, а навпаки – для їх безпечного і комфортного пересування створені всі необхідні умови. І ми маємо також впроваджувати цей позитивний досвід і взагалі змінювати підхід до організації як пішохідної, так і транспортної інфраструктури в містах», – каже Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні на нових дорогах звужуватимуть ліві смуги

Відповідні зміни вже вносять у ДБН «Вулиці і дороги населених пунктів». Категорії вулиць розділять таким чином:

  • пішохідна доріжка – з рухом виключно пішоходів та можливий суміжний рух велосипедистів. Основне призначення – безпечний рух пішоходів;
  • велосипедна доріжка – з рухом лише велосипедистів. Також допускається епізодичний рух пішоходів за відсутності тротуару або пішохідної доріжки. Основне призначення – окремий рух лише велосипедного транспорту;
  • магістральна вулиця загальноміського значення – регульований рух із широкими тротуарами, регульованими наземними пішохідними переходами, обов’язковими велодоріжками/велосмугами. На цих вулицях наявний рух громадського транспорту та допускаються стоянки поза межами основної проїзної частини або в спеціально відведених для цього місцях. Основне призначення – транспортний зв’язок між житловими, промислово-складськими районами, загальноміським та районними громадськими центрами, а також з іншими магістральними вулицями, міськими і зовнішніми автодорогами.

Цей список наразі доопрацьовують, після чого визначать вимоги та рекомендації до ширини цих вулиць.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!