В Україні стартує втілення реформи медицини: 10 важливих постанов

4211 1
Учора, 30-го листопада, Кабінет міністрів України ухвалив 10 постанов, з яких розпочинається реформування системи охорони здоров’я. Зокрема, прийняті рішення стосуються фінансування останньої та розвитку системи громадського здоров’я.

Для старту реформи медицини, Міністерство охорони здоров’я подало на розгляд Кабінету міністрів 10 постанов, які ухвалили вчора, 30-го листопада. Пропонуємо перелік прийнятих рішень та короткий переказ суті кожного.

1. Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я України"

Один із ключових документів, який дає старт медичній реформі. Нова модель фінансування полягає у:

- Запровадження медичного страхування, за яке українці не будуть сплачувати додатково

- Введення гарантованого пакету медичної допомоги – чітко визначеного набору медичних послуг та ліків, право на отримання якого мають всі громадяни України.

Процес переходу на нову модель фінансування галузі буде поступовим та розрахований на 3 роки з остаточним запровадженням у 2020 році. До кінця поточного року Міністерство охорони здоров’я розробить план заходів з її реалізації.

2. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ»

- Медичні заклади отримують автономію у фінансовому плануванні з наступного року;

- Кошториси спростять: вони міститимуть лише два коди – поточні та капітальні видатки;

- Керівники закладів можуть оперативно здійснювати перерозподіл коштів між статтями, ухвалювати більш  гнучкі та якісні  управлінські рішення.

3. Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку утворення госпітальних  округів"

Госпітальний округ планується з такими межами і набором закладів, щоб в перспективі на його основі можна було створити ефективну і сучасну медичну мережу. Постанова встановлює технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів та порядок їх створення:

- наявність принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування (першого чи другого рівня);

- охоплення території з населенням мінімум 200 тис. осіб, у разі наявності лікарні 2 рівня або 120 тис. осіб, у разі наявності лікарні тільки 1 рівня;

- можливість доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

4. Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про перерозподіл обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2016 році".

З резерву медичної субвенції з дербюджету місцевим бюджетам у 2016 році виділено 433 млн 115 тис. грн, що унеможливіть ризики зриву лікувального процесу та виникнення соціальної напруги через заборгованість з виплати заробітної плати, оплати комунальних послуг та енергоносіїв.

5. Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про розподіл резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2016 році"

Нерозподілена медична субвенція у сумі понад 434 млн 367 тис. грн. була розподілена між отримувачами, згідно з фінансовими нормативами на одну внутрішньо переміщену особу та даними про кількість внутрішньо переміщених осіб.  

6. Проект розпорядження КМУ "Про схвалення концепції розвитку системи громадського здоров'я в Україні"

Вона закладає засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я людини. Із ухваленням розпочинається стратегічне планування заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

7. Проект постанови "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)»

Перелік кваліфікаційних, організаційних, технологічних, спеціальних вимог до виробників лікарських засобів, що забезпечить якість ліків.

Читайте також: В Україні лікарям видаватимуть ліцензії на професійну діяльність

8. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Державний реєстр лікарських засобів»

Читайте також: В Україні оновили Національний перелік ліків

9. Проект розпорядження Охматдит  "Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2016 рік "

10. Проект Постанови "Про затвердження Порядку використання коштів для будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит"

Узгодили механізм безперервного фінансування будівництва в 2016 та 2017 бюджетних роках та встановлення жорсткого контролю Уповноваженого органу управління за витратою бюджетних коштів на закупівлю робіт та обладнання як в України, так і за кордон.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
26 Квітня, 2017 15:03
axab Які проекти міжнародної допомоги сприяють децентралізації у вашій області можна дізнатися тут
[***]://donors.decentralization.gov.ua/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!