В Україні розробляють три вакцини від Covid-19. На якому вони етапі

1307 0
Першим проєктом займається Інститут біології клітини у Львові, який очолює академік Андрій Сибірний.
Фото: freepik

Фото: freepik

Український фонд досліджень профінансував за конкурсною основою розробку двох вакцин. Першим проєктом займається Інститут біології клітини у Львові, який очолює академік Андрій Сибірний. Він розробляє вакцину, де білок коронавірусу вирощується на дріжджах. У біореакторі відбувається його очищення. Далі цей білок може бути доведений до лікарської форми.

Як повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшков інтерв'ю виданню «Сегодня», наразі науковці проводять дослідження в лабораторних умовах до вересня. Потім почнеться процес виготовлення лікарської форми і проведення доклінічних досліджень, спочатку на тваринах.

Читайте також: Колективний імунітет від Covid-19. Коли українці зможуть його набути і що це дасть

«Це довготривалий процес. Ми стежимо зараз за підходом, а далі буде прийматися рішення чи піде цей препарат на доклініку, чи не піде. Будуть публікації та оцінки міжнародних експертів», – каже він.

Друга вакцина розробляється в Інституті біохімії ім. Палладіна, який очолює академік Сергій Комісаренко. Там розробляють вакцину за схожим принципом, але за іншою технологією. Результат очікують восени. Ще одну вакцину розробляє бізнес з групою науковців. Вони зараз на стадії виробництва лікарської форми, щоб почати клінічні випробування. Йдеться про «Діапроф-Мед» та Михайла Фаворова. Держава, за словами Ляшка, не інвестувала у цю розробку. Вони лише заявили, що у них може бути вакцина.

Головна мета всіх наших інвестицій у розробку вакцин – відновити виробництво вакцин. Це довгостроковий процес і у ньому не можна вирішити все «на раз-два», якщо власного виробництва вакцин вже немає. Колись було, але зупинене і лінії перепрофільовані.

Читайте також: Чи вартує в час пандемії вакцинувати дітей від грипу. Пояснення педіатра

Наразі, додає санлікар, українські фармацевтичні компанії готові досить швидко провести трансфер технологій, щоб випускати вакцину для боротьби з коронавірусною хворобою уже сьогодні, в цих умовах.

Нагадаємо, що львівські науковці виграли ґрант на 10 млн гривень для розробки вакцини від SARS-CoV-2. Про те, чи справді реально створити вітчизняну вакцину від коронавірусу, що для цього потрібно і як виглядає процес роботи над нею, читайте у матеріалі Tvoemisto.tv за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!