В Україні розширили перелік медикаментів, які закуплять для лікування Covid-19

1315 0
До списку додали експериментальний препарат «Ритонавір» від компанії Pfizer і таблетки «Молнупіравір» від Merck.
Фото ілюстративне. Myriam Zilles on Unsplash

Фото ілюстративне. Myriam Zilles on Unsplash

В Україні розширили перелік медикаментів, які закуплять для лікування Covid-19. Зокрема, до списку додали експериментальний препарат «Ритонавір» від компанії Pfizer і таблетки «Молнупіравір» від Merck. Про це повідомляє УП з посиланням на відповідне рішення Кабміну сьогодні, 24 листопада.

«Це дозволить оперативно взаємодіяти та вести перемовини зі світовими виробниками щодо поставки лікарських засобів з високою ефективністю і тих, які перебувають на фінальних стадіях досліджень. Коли препарати виходять на ринок, виробники, зазвичай, вже мають домовленості на поставки ліків до інших країн, що зумовлює певний дефіцит», – каже премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також: Pfizer заявила, що ефективність їхніх таблеток проти коронавірусу становить 89%

Препарат Lagevrio («Молнупіравір»), розроблений компаніями Ridgeback Biotherapeutics та Merck Sharp&Dohme (MSD), перешкоджає реплікації коронавірусу. Раніше Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило використання цього медикамента, а 4 листопада Велика Британія стала першою країною у світі, яка дозволила цей препарат.

Серед пацієнтів, яких лікували «Молнупіравіром», лише 7,3% були госпіталізовані впродовж 30 днів після зараження коронавірусом. Водночас серед тих, хто приймав плацебо, до лікарень потрапили 14,1% людей.

Препарат для профілактики коронавірусної інфекції «Ритонавір» (PF-07321332) виробництва Pfizer вже почали тестувати в Україні. Його потрібно буде компонувати з іншими препаратами для лікування ВІЛ-інфекції.

Нагадаємо, що напередодні американська фармацевтична компанія Pfizer поділилася ліцензією на свої таблетки від коронавірусу «Паксловід». Для країн з середнім та низьким доходом вони стануть доступніші.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!