В Україні ще один банк визнали неплатоспроможним

3540 0
Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення банку «Михайлівський» до категорії неплатоспроможних через проведених банком сумнівних операцій з депозитами фізичних осіб.
фото: kordon.com.ua

фото: kordon.com.ua

Як повідомляється на сайті НБУ, 23 грудня 2015 року банк був визнаний проблемним через проведення ризикової діяльності, і з того часу регулятор вів роботу з акціонером і менеджментом банку для врегулювання ситуації.

20 травня голова правління банку «Михайлівський» Ігор Дорошенко повідомив, що залишив посаду, і в цей же день банк заявив, що з технічних причин не працює система «операційний день банку». Отримавши доступ до системи банку пізно ввечері 20 травня, куратор побачив велику кількість операцій з переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку, що збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб з 1,6 до 2,6 млрд грн.

Нацбанк підкреслює, що при виявленні цих фактів відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» був зобов'язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

При цьому, як наголошується в повідомленні, в понеділок 23 травня банк «Михайлівський» чинив опір куратору Національного банку в доступі до інформації, яка б підтверджувала такі операції, в зв'язку з чим рішення про визнання банку неплатоспроможним було прийнято пізно ввечері. Також банк увів обмеження на зняття готівки із карток.

Також повідомляється, що за повідомленням Нацбанку представники Фонду гарантування вкладів прибутку в банк в понеділок вранці для здійснення додаткового контролю. Протягом цього часу кореспондентський рахунок банку був заблокований, що унеможливлювало виведення коштів за межі банку, однак куратор отримав інформацію про ряд операцій внутрішнього взаємозаліку, яка на даний момент перевіряється.

Нацбанк підкреслює, що за результатами перевірки планує звернутися до правоохоронних органів з приводу доведення банку до банкрутства, а додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів в обсязі 1 млрд грн буде оскаржуватися. При цьому Нацбанк відзначає, що не отримував пакет документів для приєднання банку «Михайлівський» до іншої фінустанови.

У Львові розташовується 10 відділень банку «Михайлівського».

Нагадаємо, Нацбанк минулого тижня 20 травня визнав неплатоспроможним Фідобанк  через проблем із ліквідністю. За кілька днів до цього Фідобанк заявив про «тимчасові труднощі зі своєчасним виконанням операцій клієнтів через проблеми з ліквідністю», а також пояснив проблеми з платежами різким одномоментним відтоком коштів із рахунків клієнтів за добу на тлі, у тому числі, інформаційного тиску на клієнтів.

Довідка. Банк «Михайлівський» зареєстрований 14 червня 2013 року. Єдиним його акціонером є компанія «Екосіпан», основний учасник якої – Віктор Поліщук. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2016 року банк «Михайлівський» за розміром загальних активів (2,954 млрд грн) посідав 71-е місце у групі українських недержавних банків зі 109 банків, які діють у країні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!