В Україні шукають добровольців для формування реєстру донорів кісткового мозку

1244 0
Наразі база даних в Україні налічує близько 5 тис. потенційних донорів, натомість у Польщі – 2 млн.
Photo by Tim Marshall on Unsplash

Photo by Tim Marshall on Unsplash

В Україні організовують Всеукраїнську акцію підтримки донорства і формування Реєстру донорів кісткового мозку. Про це повідомляє БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку».

«Всі ми не раз чули про потребу збору значних сум коштів для проведення трансплантації кісткового мозку (ТКМ). Та гроші вирішують не все. Чиясь дитина саме зараз очікує на ТКМ як на єдиний шанс на життя. Але якщо у світовій базі відсутній донор, який підходить, збирати гроші нема сенсу», – кажуть у БФ.

Читайте також: Львів'ян просять допомогти 11-річному хлопчику зі СМА

Кожен аналіз ДНК коштує 1200 грн. Фонд має можливість оплатити невелику кількість аналізів за рахунок благодійних внесків – лише 100-200 щомісячно. Тому в межах наявних коштів Фонду немає можливості оплатити аналізи тої кількості людей, яких хочуть залучити. Тому дуже важливо, аби кожен потенційний донор оплатив за себе сам.

Долучитися до акції можна самостійно, здавши аналізи, або ж залучити інших людей. Крім того, можна допомогти фінансово, адже кожен аналіз ДНК коштує 35 євро (щоб наповнити базу на 2 тис. людей потрібно 70 тис. євро).

Який алгоритм здачі взірців ДНК:

  • Потрібно зайти на сайт і заповнити заявку;
  • Оплатити власну участь в проєкті*;
  • Учаснику відправлять тест-набір, зі спеціальними паличками, якими необхідно взяти мазки із внутрішньої поверхні щоки;
  • Надіслати взірці Новою поштою на адресу Фонду.

Що треба знати людям:

  • пояснити, що процес забору дуже простий; 
  • пояснити, що у випадку співпадіння, процедура забору стовбурових клітин – це, зазвичай, забір крові з вени і сепарація з неї стовбурових клітин;
  • донор нічого не втрачає, адже стовбурові клітини відновлюються;
  • шанс співпадіння дуже малий, і в такому випадку, донор сам приймає рішення погодитися, чи не погодитися.

Чому це важливо? 

Сьогодні онкопатології є другою, за кількістю, причиною смертності. Частина пацієнтів могла би вижити, за умови наявності в реєстрі донора, який співпадає за переліком ознак. Тому наповнення бази потенційними донорами збільшує шанси на виживання людини. В даний час українська база даних налічує біля 5 тис. потенційних донорів, натомість в Польщі – 2 млн. При цьому, українська база є включена у Всесвітній реєстр, завдяки чому наші маленькі і великі пацієнти можуть розраховувати на пошук донорів в загальній світовій базі даних. 

Детальнішу інформацію ви можете прочитати та отримати на сайті Фонду.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!