Верховна рада схвалила законопроект про єдину державну мову у всіх галузях

2476 0
Проект закону #5670д від червня 2017 року підтримали у першому читанні.
Фото: policy.info

Фото: policy.info

Верховна рада у першому читанні схвалила законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної», зареєстрований у червні 2017 року.

Читайте також: Порошенко підписав закон про мовні квоти на ТБ

Зокрема документ передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови та Уповноваженого захисту державної мови

«Ми зменшуємо кількість регулюючих органів, залишаючи уповноваженого і Національну комісію», – зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Згідно з законом, українська мова визнається єдиною державною та прирівнюється до гімну, прапора та герба. Вище керівництво держави, депутати, офіцери, працівники центральних органів влади, навчальних та медичних установ зобов’язуються вільно володіти українською мовою. За злісне невиконання закону передбачені штрафи. Фільми та серіали з іноземними мовами мають тиртрувати або озвучувати українською мовою.

Із закону вилучили положення про мовних інспекторів та положення стосовно того, що статус української мови як єдиної державної мови не може бути підставою для заперечення мовних прав і потреб осіб, що належать до національних меншин. 

Читайте також: 75%. Запровадили квоти на українську мову в телеефірі

Додамо, що 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон «Про основи державної мовної політики» від 3 липня 2012 року (знаний як закон Колесніченка – Ківалова), який зокрема передбачав можливість офіційної двомовності у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!