Політична реклама

В Україні скасовано реєстрацію місця проживання

1013 0
Президент України Віктор Янукович 30 липня підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні", яким скасовується реєстрація місця проживання фізичних осіб. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

 

Як відомо, раніше Янукович не підтримав запропоновані в законі норми, якими вводиться реєстраційний облік місця проживання та місця перебування осіб в Україні - збір, обробка, систематизація та зберігання відомостей про місце проживання і місце перебування всіх осіб в Україні в електронній формі та/або у формі картотек.

"Законом пропонується покласти визначення порядку ведення такого реєстраційного обліку на МВС - водночас не визначено мету створення чергової бази даних про все населення України, мети використання таких даних, а також не передбачено захисних механізмів, які попереджали б несанкціонований доступ до такої бази, зловживання інформацією".

На думку Президента, такі зміни: по-перше, вводять збір і зберігання інформації про особу, а можливо, і використання такої інформації без згоди цієї особи на підставі підзаконного акту, а не закону, як того вимагає Конституція, по-друге, створюється ризик втручання в особисте життя громадян, що заборонено Конституцією і не відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам у галузі прав людини, закріпленим Конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

Президент також відзначав неприпустимість обмеження для осіб, які звернулися за наданням статусу біженця або додаткового захисту і щодо яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення їх питання, права проживати у родичів, у готелі, орендувати житлове приміщення або користуватися житлом, наданим у пункті тимчасового розміщення біженців. Тому голова держави запропонував виключити таке обмеження із закону, що надійшов на підпис.

Крім того, Президент не підтримав нововведення, згідно з яким батьки або інші законні представники новонародженого зобов'язані зареєструвати місце його проживання протягом місяця з дня державної реєстрації народження.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому законопроект № 9289 про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні. Проте 13 червня Президент України Віктор Янукович ветував закон.

Джерело: РБК

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!