Що українці отримають замість трудових книжок? Три факти

2710 0
Трудові книжки скоро залишаться тільки в пам'яті українців. Мінекономіки ініціює їх скасування. У відомстві вважають, варто переходити на електронні носії, де буде зафіксовано стаж і досвід працівника. Але що зміниться від цього? І чи насправді реформа така гучна, як її анонсують чиновники.
фото: canindia.com, www.psv.org.ua, www.unian.ua

фото: canindia.com, www.psv.org.ua, www.unian.ua

1. Міністр економіки Айварас Абрамавічус анонсував, що вже з нового року в Україні відмовляться від трудових книжок. «Ховаємо совкову спадщину. Вислав на узгодження в інші органи пакет законів щодо скасування трудової книжки. Скасувавши потребу вести трудові книжки, ми позбудемось зайвої паперової бюрократії та заощадимо час працівникам та HR-співробітникам», — зазначають у міністерстві.

Читайте також: Як зміниться Трудовий кодекс: 12 нововведень

2. В Україні трудова книжка досі є головним документом, який підтверджує стаж та досвід роботи. Тоді як у Європі цю функцію виконує резюме або рекомендаційний лист. Термін «трудовий стаж» теж відходить у минуле, кажуть. Натомість принциповим буде стаж страховий – тобто розмір сплачених до пенсійного фонду платежів. Пенсійним стажем має займатися Пенсійний фонд. Відомство розробило електронну систему, кожен громадянин матиме свій індивідуальний податковий номер, до того ж на кожного вже створена особиста справа.

Читайте також: Уряд вирішив, як оплачуватиметься лікарняний. Три факти

3. Українці до новації переважно ставляться спокійно – особливо молодь. Адже багато працюють за контрактом, поза штатом або взагалі неофіційно. Та й приймаючи на роботу, рідко який роботодавець оцінює кваліфікацію працівника за записами в трудовій. А от старші люди електронним системам поки не довіряють.

Нагадаємо, відмовитись від трудових книжок в уряді планують вже з наступного року. Для цього парламент має внести зміни до більше, аніж двадцятьох законів.

Джерело: канал 24

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!