В Україні спростили правила виїзду дітей закордон. Інфографіка

2230 0
Відтепер у деяких випадках нотаріальний дозвіл одного із батьків не потрібен.
Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

В Україні змінили правила виїзду дітей за кордон. Зокрема у деяких випадках відтепер нотаріальний дозвіл від одного із батьків не потрібен. Про це у інтерв’ю Громадське радіо розповів керівник Київського територіально управління юстиції Станіслав Куценко. 

Відтак, дозвіл одного з батьків не потрібен, якщо борг зі сплати аліментів у людини, яка пішла з сім’ї, не перевищує чотири місяці (до цього діяла норма про шість місяців). Якщо дитина з інвалідністю або є тяжкохворою, то заборгованість може бути не більше трьох місяців.

Однак одного з батьків все ж мають повідомляти, що дитина їде а кордон з іншим членом сім’ї. Таке інформування не потрібне, якщо, наприклад, матері не відомо, де перебуває батько. Довідку про заборгованість можна оформити у державній виконавчій службі або отримати від приватного виконавця. 

Якщо батько сплачує аліменти, бере участь у вихованні дитини, але не дає дозволу для виїзду дитини за кордон, то матір має звернутися до органу опіки та піклування або до суду, отримати відповідне рішення. Із 28 серпня такі суди відбуватимуться в пришвидшеному режимі  — не більше двох місяців.

Наприклад, батько, який пішов із сім’ї, має право виїхати з дитиною за кордон, коли не має боргів та сплачує аліменти. В такому випадку він сам направляє відповідний запит матері. Якщо впродовж десяти днів він не отримує відповідь, має право звертатися до суду.

Повний перелік документів, які необхідні батькам для виїзду закордон із дитиною, можна переглянути за посиланням.

Інфографіка Міністерства юстиції України

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!